Ny viden: Så meget kan natarbejde skade hjernen
Natarbejdere som denne sporarbejder risikerer, at få nedsat hukommelse og hjernefunktion som følge af natarbejde med skiftende arbejdstider. Carl Redhead/Scanpix
Skiftende arbejdstider og natarbejde kan have alvorlige konsekvenser viser ny forskning. Det går ud over hjernefunktion og hukommelse.

Sygeplejersker, politibetjente og alle andre faggrupper, der jævnligt skifter mellem dag-, og natarbejde har god grund til at være særdeles opmærksomme på deres helbred. For nu viser ny forskning, at natarbejde med skiftende arbejdstider kan gøre alvorlig skade på din hjerne.

Det skriver dr.dk.

En undersøgelse, der er udarbejdet af arbejdsmiljøforskere fra universiteterne i Toulouse i Frankrig og Swansea i Wales, konkluderer, at 10 års skiftende arbejdstider med natarbejde ælder hjernen med seks ekstra år i forhold til job med almindelige arbejdstider fra 8 til 16. Og det er vigtigt viden, mener professor og leder af arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital, Jens Peter Bonde.

- Man ikke har været særligt opmærksom på langsigtede virkninger på hjernen ved skiftearbejde, siger han til dr.dk.

Husker dårligere

- Det nye er, at arbejde om natten viser sig at være forbundet med en langtidsvirkning på hjernens funktion, således at folk der arbejder om natten også på lidt længere sigt husker dårligere, er mere uopmærksomme og har sværere ved at koncentrere sig, siger professor Jens Peter Bonde.

Forskerne bag undersøgelsen har undersøgt 3.232 ansatte og pensionerede natte- og skifteholdsarbejdere. Det var især de ansatte, der skiftede mellem dag-, eftermiddag- og natarbejde, der er i risikozonen.

Forskerne anbefaler et sundhedstjek hos lægen, hvis du mener, du er i risokozonen.