"Forældrene tages som gidsler": Advarer mod sommerlukkede børnehaver
Men kommunen burde stikke en finger i jorden og finde ud af, hvordan tingene hænger sammen på det arbejdsmarked, de skal servicere, siger Berit Toft Fihl fra Dansk Arbejdsgiverforening om forslag om at lukke børnehaver i sommerferien. Foto: Dansk Arbejdsgiverforening.
Sommerferien skal planlægges efter virksomhedens og medarbejdernes behov. Ikke efter daginstitutionens lukkedage, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

RETTELSE:

Budgettet for Københavns Kommune faldt på plads natten til fredag, og her blev forslaget om sommerferielukket i børnehaverne droppet.

Denne historie er skrevet forinden og sat til at publicere automatisk og før, Avisen.dk blev klar over indholdet af nattens aftale.

Avisen.dk beklager.  

---

Det er en rigtig dårlig ide at holde daginstitutionerne lukket hen over sommerferien og samle børnene i færre institutioner, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Forslaget diskuteres på Københavns Rådhus i disse dage i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Hvis man presser forældrene til at holde ferie på et bestemt tidspunkt, går det nemlig ud over fleksibiliteten og i sidste ende virksomhederne.

- Det er jo ikke sådan, at Danmark går i stå, bare fordi det er sommerferie. De forældre, der har brug for at få deres børn passet i sommerferien, bliver fanget mellem et fleksibelt arbejdsmarked og en kommunal virkelighed, og dermed bliver både forældrene og virksomhederne taget som gidsler, siger chefkonsulent Berit Toft Fihl.

Det er ikke mere end fem år siden, Københavns Kommune afskaffede en tilsvarende ordning. Dengang benyttede kun omkring halvdelen af de forældre, der havde behov for pasning i sommerferien, sig af muligheden for at aflevere deres børn i en fremmed institution. Det viser en evaluering, som Københavns Kommune selv lavede i 2011.

Resten fik enten bedsteforældre til at passe eller flyttede deres ferie, så de selv kunne passe deres børn i de to uger, hvor deres daginstitution var lukket.

Dermed griber kommunerne reelt ind i virksomhedernes mulighed for at planlægge ferie, mener Berit Toft Fihl.

- Man skal planlægge ferien, som det passer virksomheden og medarbejderne bedst. Kommunen skal selvfølgelig indrette tilbuddet efter, hvor mange børn der er, ellers bliver det uforholdsmæssigt dyrt for skatteyderne. Men kommunen burde stikke en finger i jorden og finde ud af, hvordan tingene hænger sammen på det arbejdsmarked, de skal servicere, siger hun.

Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V), afviser kritikken og skriver i en mail til Avisen.dk:

"Forældrene kan få passet deres børn hele sommeren, så der burde ikke være nogen problemer med fleksibiliteten for arbejdsgiverne."