For lidt motion dræber millioner
For mange timer i sofaen dræber hvert år millioner af mennesker. Foto: www.colourbox.com
For få cykelture og for mange timer i lænestolen dræber hvert år millioner af mennesker, viser nyt studie.

Kom så op af den sofa.

En tredjedel af verdens voksne er fysisk inaktive, og de mange timer i lænestolen tager hvert år livet af fem millioner mennesker.

Sådan lyder konklusionen fra en række eksperter i en rapport publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet.

- Omkring tre ud af 10 personer på 15 år eller derover - omkring 1,5 milliarder - følger ikke anbefalingerne for fysisk aktivitet, lyder det i rapporten.

For teenagere ser det endnu værre ud. Fire ud af fem unge mellem 13 og 15 år bevæger sig alt for lidt i hverdagen.

Ifølge forskerne er en person fysisk inaktiv, hvis vedkommende hverken bevæger sig moderat i 30 minutter fem gange om ugen, dyrker hård motion tre gange om ugen af hver 20 minutters varighed eller laver en kombination af de to motionsformer.

Desuden har forskerne fundet frem til, at kvinder bevæger sig mindre end mænd, og at den fysiske inaktivitet er mere udbredt i højindkomstlande.

Et andet studie viser desuden, at for lidt motion er skyld i seks procent af alle tilfælde af hjertekarsygdomme, syv procent af type 2 diabetes og 10 procent af bryst- og tyktarmskræft.

Hvis den fysiske inaktivitet blandt verdens befolkning blev reduceret med 10 procent, ville det redde over en halv million menneskeliv hvert år, viser studiet.