Lokalpolitiker i kamp for Joan: "Folk har ret til et privatliv ved siden af jobcenteret"
Den socialdemokratiske kommunalpolitiker Poul A. Larsen er imod, at kommunen overvåger folks Facebook-profiler. Pressefoto: Vordingborg Kommune.
Kommunerne kontrollerer i for høj grad borgernes gøren og laden i det private. Særligt overvågningen af sociale medier har taget overhånd, mener lokalpolitikeren Poul A. Larsen.

Kommunen skal ikke overvåge borgernes aktiviteter på Facebook.

Meldingen kommer fra den socialdemokratiske kommunalpolitiker Poul A. Larsen, der sidder i Arbejdsmarkedsudvalget i Vordingborg Kommune.

- Kontrolkampen er uheldig. Vi er nået dertil, hvor man kontrollerer mennesker for alt, hvad de gør. Og det er en uheldig tendens. Aktiviteter på Facebook bør ikke få betydning for udfaldet af en borgers sag, siger han til Avisen.dk.

Vordingborg Kommune har netop slået ned på, at den 45-årige Joan Hansen er aktiv på sociale medier, selvom hun ikke møder op i sit jobafklaringsforløb.

Sammen med en række andre forhold, betyder det nu, at kommunen vil stoppe hendes ressourceforløbsydelse. 

LÆS HELE DEN HISTORIE.  

Flere kommuner holder øje

Vordingborg Kommune er langt fra den eneste kommune, der holder øje med borgerne via internettet. 

Som Avisen.dk tidligere har skrevet, forklarer landets fem største kommuner, at de finder og bruger oplysninger om borgerne på deres Facebook-profiler som en del af sagsbehandlingen.

Poul A. Larsen (S) ønsker ikke at kommentere den konkrete sag fra Vordingborg. Men han har en klar holdning til, hvor langt kommunen bør kigge borgerne over skuldrene.

- Det generelle i at man overvåger folk på de sociale medier, er jeg meget imod. Folk har ret til et privatliv ved siden af jobcenteret, fastslår han.

Samtidig forstår han godt, hvorfor jobcenteret til tider tager alternative metoder i brug i deres sagsbehandling.

- Men på den anden side, er vi i en situation, hvor vi forvalter nogle offentlige kroner og offentlige midler, og de skal gives ud med omhu, fastslår han.

"Mange timer på Facebook virker mærkeligt" 

Set med arbejdsgivernes briller kan Poul A. Larsen (S) da også godt forstå, at det er påfaldende, hvis en ansat surfer på nettet under en sygemelding.

Han er i dag pensioneret, men har arbejdet som skraldemand i 35 år.

- Jeg har haft et hårdt fysisk arbejde og har da også af og til måttet gå hjem med dårlig ryg. Men hvis jeg så gik hjem og brugte to eller tre timer på Facebook, ville min mester nok spørge, hvad jeg fejlede, siger han.

"Borgere har ret til at tale med pressen" 

En del af Vordingborg Kommunes begrundelse for at stoppe Joan Hansens ydelse er også, at hun har haft kræfter til at være i kontakt med Avisen.dk.

For nyligt stillede hun nemlig op i en artikel, hvor hun fortalte om sin situation.

LÆS DEN ARTIKEL

Men også på det punkt, mener Poul A. Larsen (S), at kommunen generelt set skal lade borgerne gøre som de vil.

- Borgere skal kunne gå til medierne, uden at det får konsekvenser. Hvis man går til medierne, er det noget, man gør i sit privatliv.

- Det er ligesom når man giver offentligt ansatte mundkurv på og sådan noget pjat. Selvfølgelig skal de have lov til at udtale sig, hvis de er utilfredse med deres job, påpeger han.

Avisen.dk har været i kontakt med Vordingborg Kommune torsdag og fredag. Men på grund af juleferien, har det ikke været muligt for kommunen at kommentere sagen. 

via Listen To News