Drama om spisepausen fortsætter: Nu indkalder topforhandler til stormøde
Chefforhandler ved OK18 Flemming Vinther er fortørnet over, at Moderniseringsstyrelsen nu angriber retten til betalt spisepause. Det skal stoppes nu, og derfor er der indkaldt til fagligt stormøde torsdag eftermiddag. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.
Fagbevægelsen ønsker ny musketered efter, at 1200 lærere på en stribe erhvervsskoler og gymnasier ikke får ret til betalt spisepause. Der er ikke tvivl om, hvordan OK18 skal fortolkes, siger Flemming Vinther inden et fagligt stormøde torsdag klokken 17.

Angrebet mod retten til betalt spisepause på statslige arbejdspladser skal stoppes med det samme, mener en lang række faglige organisationer. 

På et stormøde i HK i København torsdag kommer repræsentanter fra en stribe små og store fagforbund for at vise, at de offentlige ansatte ikke lader sig spise af med, at cirka 1200 lærere på seks erhvervsskoler og gymnasier ikke får deres spisepause betalt, sådan som det blev aftalt i forbindelse med fornyelse af overenskomsterne for offentligt ansatte i foråret.

Flemming Vinther, formand for CFU og chefforhandler for statens ansatte, er oprørt over, at innovationsminister Sophie Løhde (V) og Moderniseringsstyrelsen løber fra OK18-aftalen. 

- En aftale er en aftale. Jeg har også talt med ministeren, og det hjalp ikke, og nu ender det i en voldgift. Det orienterer jeg de faglige organisationer om i dag, og så vil vi vise, at vi står sammen for at sikre, at statens centrale arbejdsgivere respekterer overenskomsten. Så de lokale ledelser ikke kan udhule ansattes rettigheder og vilkår uden konsekvenser, siger han.

Ny musketered

Flemming Vinther forventer en ny musketered, hvor de faglige organisationer sværger sammenhold til det lykkes at få betalt spisepause for de 1200 kolleger. 

- Det er totalt syret, at vi et halvt år efter at sætte pen til papir om OK18, nu er på vej i en voldgift. For hvis der var noget, vi fik diskuteret til bunds, var det da den betalte spisepause, fastslår han. 

- Det er ikke unormalt, at noget dukker op efter en overenskomstfornyelse, som man lige skal have sat helt på plads. Men her fastholder arbejdsgiveren, at de seks skoler ikke skal have betalt spisepause og bruger en formulering fra OK, om at der hvor retten også bestod forud for OK18, forklarer han.

- Man praktiserede bare ikke spisepausen, men det ændrer ikke på, at de havde retten til spisepausen. Man har sådan set snydt medarbejderne før OK18, og nu vil man ikke efter OK18 er indgået, give dem den her spisepause, pointerer Flemming Vinther.

Har ikke taget noget fra nogen

I et debatindlæg i Altinget understreger direktør for AMU-Vest, Torben Petersen, at en betalt spisepause til lærerne på AMU-Vest vil koste, hvad der svarer til 1,3 - 1,5 årsværk eller små halvanden million kroner.

Han beklager i Altinget, at debatten er blevet så skinger og understreger, at han har tilbudt Uddannelsesforbundet, der organiserer lærerne på erhvervsskolerne, en lokal forhandling omkring en betalt spisepause. Men at det er blevet afvist.

- Jeg har ikke taget noget fra nogen, og jeg har tilbudt en lokal forhandling, som er blevet afslået, så jeg tænker, at jeg har gjort alt, man med rimelighed kan forvente af mig, skriver Torben Petersen og opfordrer Flemming Vinther til at få ordentlig styr på fakta, inden han bilder offentligheden ind, at lærerne er blevet frataget deres frokostpause.

Som en snebyge i juni

Flemming Vinther mener, at Torben Petersen skulle have givet sine medarbejdere en betalt spisepause for flere år siden i henhold til statens arbejdstidsaftale. 

- Så summa summarum er, at direktøren på AMU-Vest skulle have givet den spisepause for længe siden, og det at han ikke har gjort det, er jo ikke en særlig god undskyldning for ikke at gøre det fremadrettet. Det er totalt bizart, fastslår han. 

Flemming Vinther undrer sig højlydt over, at hverken Sophie Løhde, Moderniseringsstyrelsen eller direktøren på AMU-Vest kan se det.

- Jeg havde ikke forudset, at det her ville ske. Det svarer til, at jeg havde forudset en snebyge i juni måned, siger han. 

- Der er ikke noget at være i tvivl om i fortolkningen om spisepausen. Det svarer til, at du skriver i færdselsloven, at maksimum hastigheden på motorvejen er 110 kilometer i timen, og at du så skal skrive nedenunder, at det betyder i øvrigt, at hvis du kører hurtigere har du forbrudt dig mod loven. Det skriver man jo ikke, noterer han.

via Listen To News