Finanslov giver 21.000 par hænder arbejde
Der skal bygges og knokles, siger regeringen med ny finanslov, som giver arbejde til 21.000 ekstra. Foto: Colourbox
Regeringen vil investerer knap 19 milliarder kroner i 2012 og 2013, viser finansloven for næste år. Det giver job til 21.000 forventer man.

Regeringen sætter gang i vækst og beskæftigelse med en omfattende kickstart af dansk økonomi.

Sådan præsenteres finansloven for 2012.

Der fremrykkes og igangsættes investeringer for i alt knap 11 milliarder kroner i 2012 og 8 milliarder i 2013.

Finansminister Bjarne Corydon kalder regeringens første finanslovsoplæg for et kursskifte i dansk politik.

"Med finansloven gør vi op med passiv politik og skaber nye arbejdspladser og ny optimisme. Vi prioriterer forskning og uddannelse, for det er gennem viden, at velfærden skal finansieres. Med finansloven tager vi ansvar, og vi handler for at få Danmark videre," siger han.

Kickstarten øger beskæftigelsen med 9.000 personer i 2012 og 12.000 personer i 2013, vurderer Finansministeriets regnedrenge.

Herudover forstærkes praktikpladsindsatsen, BoligJob-ordningen forlænges med ét år, og der etableres en tilskudspulje til energirenovering på en halv milliard kroner fra 2013.

Regeringens oplæg til finanslov for 2012 er med en lang række konkrete initiativer første skridt til at indfri regeringsgrundlaget og give Danmark en ny begyndelse, lyder det fra finansminister Bjarne Corydon (S).

Regeringen skal nu ud og finde et flertal for deres forslag til finansloven. Mest sandsynligt skal Enhedslisten sige ja.

Derfor skal man nu til at forhandle om forskellige initiativer for otte milliarder i 2012 og 12,3 milliarder i 2013.

"Der gøres op med en række skæve og urimelige tiltag fra den tidligere regering, blandt andet ved afskaffelse af fattigdomsydelserne. Der prioriteres midler til mere og bedre uddannelse, forskning og et bedre og mere lige sundhedsvæsen," lyder det fra Finansministeriet.

Det er dog en grundlæggende præmis i regeringens oplæg til finansloven, at nye initiativer først gennemføres, når der er fundet finansiering krone-for-krone.

Det sker blandt andet ved varige skatte- og afgiftsforøgelser for omkring fem milliarder kroner. For eksempel øges afgifterne på usunde varer som slik, sodavand og vin, og skattefritagelse for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer fjernes.

Samtidig barberes erhvervsstøtten med to milliarder kroner fra 2013.