Fiasko truer afghansk udviklingsprojekt
Kajaki-dæmningen bliver næppe færdig, inden Danmark og resten af ISAF-styrkerne trækker sig ud af Afghanistan.

Efter seks års krig mod Taliban hænger det internationale samfunds største infrastrukturprojekt i Afghanistan i en meget tynd tråd, skriver Dagbladet Information.

Kajaki-dæmningen skulle have været kronen på USA's, Storbritanniens og Danmarks militære og udviklingsmæssige indsats i Afghanistan. Den store dæmning på Helmand-floden skulle med sine enorme vandmasser have leveret elektricitet til hele det sydlige Afghanistan.

For en krig, der skulle "vinde hjerner og hjerter", var dæmningen det største symbol af alle på de udviklingsprojekter, der skulle vinde afghanerne over på Vestens, modernitetens og koalitionens side.

For uden strøm ingen udvikling. Uden strøm ingen modernisering af Afghanistans primitive landbrug, ingen små og mellemstore virksomheder, ingen forbedring af levestandarden.

Kort sagt; uden elektricitet, intet spring ind i det 21. århundrede for de millioner af fattige afghanere, som danske, britiske og amerikanske soldater de seneste seks år har risikeret deres liv og førlighed for at hjælpe. Og nu bliver det formentlig aldrig til noget.

En rapport fra tilsynsmyndigheden SIGAR, der overvåger genopbygningsindsatsen i Afghanistan, konkluderer, at Kajaki-projektet næppe bliver færdigt, inden Danmark og resten af den 130.000 mands store ISAF-styrke forlader Afghanistan ved udgangen af 2014.

Og herefter er både finansiering og sikkerhed et åbent spørgsmål, fremgår det.

Kajaki-dæmningens betydning for Afghanistan er alfa og omega for moderniseringen af landbruget i det sydlige Afghanistans frodige floddale og en begyndende industrialisering er afgørende for landets mulighed for at blive selvforsynende med fødevarer og hæve levestandarden for millioner af fattige afghanere.

/ritzau/