DISCOUNT-JOB I ALDI Farligt at arbejde i Aldi
"Det er ikke alene dårlige arbejdsforhold – det er direkte farligt for medarbejderne," siger Bjarne Petersen fra HK om forholdene i Aldi.
Foto: Jakob Krarup Bjerregaard
Ifølge fagforbundet HK er arbejdsmiljøet langt værre og farligere i Aldi end i andre supermarkeder.

Kasser, der falder ned i hovedet på de ansatte på lageret. En trykflaske, der giver risiko for ”eksplosionslignende ulykker.” Og fare for at få fingrene klemt, når man bruger pappresseren.

Det er blandt de mange problemer, medarbejdere i Aldi kæmper med.

Discountkæden har indenfor de seneste to år fået 21 påbud og strakspåbud fra Arbejdstilsynet for overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Det viser tilsynets rapporter, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

”Der er en række problemer med arbejdsmiljøet i Aldi. Det er tydeligt ud fra de påbud, vi har givet, siger Anne Therese Schultz-Petersen, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

HK: Farligt for medarbejderne

Fagforeningen HK har haft store problemer med Aldi. Her mener man, at Aldi er værre end andre supermarkeder:

”Det, der sker i Aldi, er helt ude af proportioner. Det ligner ikke noget, vi kender fra andre supermarkeder. Det er ikke alene dårlige arbejdsforhold – det er direkte farligt for medarbejderne,” siger Bjarne Petersen, faglig sekretær i HK Handel.

Han påpeger, at butiksområdet normalt bliver betragtet som et ufarligt område.

”Strakspåbud burde slet ikke forekomme. Det sker normalt kun på byggepladser,” siger han.
Strakspåbud er en reaktion fra Arbejdstilsynet, der bruges, når der er tale om alvorlige arbejdsmiljøproblemer, som skal rettes op med det samme.

Ifølge Bjarne Petersen er strakspåbuddene et udtryk for, at 'Aldi sjofler arbejdsmiljøet'.

Avisen.dk har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Aldi-direktør Jan Lund. Efter en uges forsøg meddeler direktøren via sin sekretær, at han ikke ønsker at kommentere sagen.[pagebreak]

52-årige Gabriele Janosch er en af dem, der er tilsyneladende er ramt af Aldis dårlige arbejdsmiljø. Hun har fået halvdelen af sin højre lillefinger amputeret, efter at hun angiveligt fik en forfrysning ved at arbejde i Aldi.

Mangler vigtige risikovurderinger

Nu kræver hun to millioner i erstatning, men Aldi afviser, at det er en arbejdsskade – og siger, det er, fordi hun er tyk og syg.

Foto: Se Gabis forfrosne finger - før og efter

En af de overtrædelser af arbejdsmiljøloven, som Aldi har fået flest påbud for, er mangel på de såkaldte arbejdspladsvurderinger (APV).

Alle virksomheder, der har ansatte, skal udarbejde en skriftlig vurdering af arbejdspladsen med fokus på de problemer, man har med arbejdsmiljøet, og hvordan man kan løse dem.

Ideen er blandet andet at få identificeret mulige farer, og derfor er det ifølge HK et stort problem, at mange Aldi-forretninger mangler en arbejdspladsvurdering.

”Aldi mangler at arbejde systematisk med arbejdsmiljøet. Det betyder, at man ikke opdager de farer, der er. For medarbejderne betyder det, at de ikke kan være sikre på, at arbejdet er sikkerhedsmæssigt forsvarligt,” siger Bjarne Petersen og fortsætter:

Gabi kræver to mio: Min finger frøs af i Aldi

”Det fremgår klart af loven, at man skal lave vurderingerne. Så når det ikke sker, er det et udtryk for, at man ikke prioriterer arbejdsmiljøet højt nok,” siger han.

Her er Arbejdstilsynet enige, omend tilsynschef Anne Therese Schultz-Petersen formulerer det mere diplomatisk:

”Der er potentiale til forbedring og brug for systematik,” siger hun.

Fakta:

Ud af de 21 påbud og strakspåbud handler de ni om manglende vurderinger af arbejdspladsen.

Derudover har Aldi blandt andet fået påbud om at forhindre kuldegener og uforsvarlige løft. Fem af de 21 påbud er strakspåbud.

En del af påbuddene har Aldi anket til Arbejdsmiljøklagenævnet, fordi de er utilfredse med Arbejdstilsynets afgørelser.

Aldi har desuden fået en række såkaldte 'afgørelser uden påbud' imod sig. De gives, når en virksomhed bringer en lovovertrædelse i orden, efter at Arbejdstilsynet har været på besøg, men før påbuddet er sendt til virksomheden.

Arbejdstilsynet har også flere gange gjort Aldi opmærksom på, at de skal gøre mere for at forebygge risikoen for vold og trusler mod ansatte i forbindelse med røverier.

Aldis 'synderegister'
  • Ud af de 21 påbud og strakspåbud handler de ni om manglende vurderinger af arbejdspladsen.
  • Derudover har Aldi blandt andet fået påbud om at forhindre kuldegener og uforsvarlige løft. Fem af de 21 påbud er strakspåbud.
  • En del af påbuddene har Aldi anket til Arbejdsmiljøklagenævnet, fordi de er utilfredse med Arbejdstilsynets afgørelser.
  • Aldi har desuden fået en række såkaldte 'afgørelser uden påbud' imod sig. De gives, når en virksomhed bringer en lovovertrædelse i orden, efter at Arbejdstilsynet har været på besøg, men før påbuddet er sendt til virksomheden.
  • Arbejdstilsynet har også flere gange gjort Aldi opmærksom på, at de skal gøre mere for at forebygge risikoen for vold og trusler mod ansatte i forbindelse med røverier.