Bylder, sår eller indre betændelsestilstande i for eksempel knoglerne eller hjerteklappen.
Det lyder ikke rart, men det bliver langt værre, hvis det viser sig, at infektionen skyldes stafylokok-bakterier, der ikke kan behandles med antibiotika.
Og stadig flere danskere får infektioner af stafylokok-bakterier, som er resistente overfor behandling med de fleste typer af antibiotika. Det drejer sig om de såkaldte MRSA-bakterier.
Det fremgår af DANMAP-rapporten for 2011 fra DTU, som viser udviklingen i brugen af antibiotika og forekomsten af resistente bakterier i dyr, fødevare og mennesker i Danmark.
I 2011 blev 1292 danskere smittet med MRSA-bakterier. Det var en stigning på 18 procent i forhold til 2010. Dermed fortsætter udviklingen fra 2010, hvor antallet steg med hele 34 procent.
Stigningen har været relativ størst blandt ellers raske personer uden relation til sygehuse.
I cirka 12 procent af tilfældene har personerne haft kontakt til svin, men i en stor del af tilfældene er der ingen kendte risikofaktorer.
Der er også en stigning i antallet af tilfælde, som er erhvervet under udlandsophold. Derimod er antallet af tilfælde, hvor personen er smittet på et sygehus på et uændret lavt niveau - 61 tilfælde i 2011 mod 62 i 2010.
16 procent af de danske svinebesætninger var i 2011 inficeret med den såkaldte svine-MRSA, der kan smitte fra svin til mennesker. Men andelen af inficerede svin ved slagtning var betydelig højere, nemlig 44 procent.
Det tyder på, at mange svin blive smittet under transporten til slagteriet eller umiddelbart før slagtning.
Den stigende forekomst af svine-MRSA (MRSA-CC398) har bevirket, at kontakt til levende svin nu bliver skrevet ind som risikofaktor i den reviderede MRSA-vejledning til sundheds- og plejepersonale, som udkommer i efteråret 2012.
- Den fortsatte stigning af MRSA i samfundet og den stigende forekomst i landbruget skal tages alvorligt og bekæmpes, fordi den ellers på sigt kan føre til stigende forekomst på sygehusene, siger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.
DANMAP-rapport bliver lavet af DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut.
/ritzau/