FAKTA: Her er hovedpunkterne i Parisaftalen
Enhedslistens Pernille Skipper mener, at målsætningen er vigtig for, at Danmark "leverer" på Paris-aftalen. (Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix)
Nyt klimamål for 2030 fra S, SF og Enhedslisten skal gøre, at Danmark lever op til Parisaftalen.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er onsdag aften blevet enige om, at Danmark skal reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030.

Det vil ifølge flere af de involverede parter og grønne organisationer betyde, at Danmark kommer til at opfylde Parisaftalen.

Her kan du læse mere om Parisaftalen:

* Verdens lande indgik i 2015 en klimaaftale på et topmøde i Paris. Siden da har blandt andre USA trukket sig fra aftalen.

* Det overordnede mål er at holde den globale temperaturstigning godt under to grader i forhold til niveauet før industrialiseringen, men landene skal stræbe efter at begrænse stigningen til 1,5 grader celsius.

* Udledningen af drivhusgasser skal også tilbage til et niveau, som træer, planter og havet kan optage. Det skal ske mellem 2050 og 2100.

* Landenes egne klimaplaner skal opdateres hvert femte år. Målene kan kun opjusteres. Samtidig skal landene, som er en del af aftalen, mødes hvert femte år for at opdatere klimamålene.

* Landene skal desuden rapportere til FN, hvordan det går med at nå klimamålene. Det skal de gøre hvert andet år.

* Den globale opvarmning ventes at ramme 1,5 grader mellem 2030 og 2052, hvis den fortsætter med samme fart som nu.

* Uden yderligere handling fra verdens lande vil opvarmningen nå cirka tre grader i 2100.

* Menneskeskabt CO2-udslip har allerede gjort Jorden én grad varmere.

* Allerede nu mærker vi konsekvenserne: Tørke, hedebølger, naturbrande, oversvømmelser og storme forekommer hyppigere og er kraftigere.

Kilder: Paris-aftalen, DR, Ritzau.

/ritzau/

via Listen To News