Fagbosser: Nedlæg LO efter valg
Formanden for HK/Privat, Simon Tøgern, mener, at LO skal nedlægges og istedet skal der dannes en ny hovedorganisation med FTF. Arkivfoto. Foto: NIELS HOUGAARD/POLFOTO
LO bør nedlægges og erstattes af en ny hovedorganisation, der også inkluderer FTF, mener fagforeningsformænd.

Den LO-formand, der bliver valgt som afløser for Harald Børsting til efteråret, skal også være den sidste LO-formand.

Budskabet kommer fra formand for HK/Privat, Simon Tøgern, i en kronik i Politiken.

Den næste formand for LO skal efter Tøgerns opfattelse gå til valg på at nedlægge LO og i stedet danne en stor ny hovedorganisation af LO's cirka en million og FTF's 450.000 medlemmer.

- Kandidaterne bør gøre det til et slogan i valgkampen at nedlægge LO. Hvis vi mener den danske model alvorligt og har ambitioner om, at nye typer job bliver omfattet af overenskomster, skal vi samle kræfterne i en stor hovedorganisation, siger Simon Tøgern, der ikke selv går efter posten som LO-formand, til Politiken.

Siden 2000 har de 17 forbund under LO mistet godt 300.000 medlemmer, og LO fik heller ikke politisk indflydelse gennem en trepartsaftale med regeringen i 2012, selv om fagbevægelsen historisk har haft tætte bånd til Socialdemokraterne.

HK-sektorformanden, som betegner sin kronik som et opråb, bakkes op af andre markante figurer i LO.

- Vi skal gå efter en stor hovedorganisation. En kommende LO-formand bør gøre sig til kurator over LO's nedlæggelse, siger FOA-formand Dennis Kristensen til Politiken.

Samme melding kommer fra formand i Dansk Metal, Claus Jensen.

Formand Per Christensen fra landets største forbund, 3F, er derimod ikke varm på ideen om en fusion mellem LO og FTF:

- Langt hen ad vejen er jeg enig i analysen af fagbevægelsens situation, men jeg er ikke enig i, at en fusion med FTF er afgørende. Det er jo ikke i sig selv nok, at vi er mange, hvis vi ikke er indbyrdes enige, siger han til Politiken.

/ritzau/