Administration 

Næstformand i 3F stopper: Mette F. står bag mit største nederlag

Jane Korczak har kæmpet for fædrebarsel og ligeløn i mere end tre årtier. Desværre er der ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, fordi danskerne lever i vildfarelsen af, at vi har ligestilling, beklager hun.  (Foto: Foto: Simon Bohr, Scanpix.)

Den magtfulde næstformand i 3F Jane Korczak siger farvel til fagligt arbejde med en opsang: Gør noget ved ligestilling og disruption. Både LO-formand og 3F-formand kalder hende en utrættelig forkæmper for mangfoldighed.

Danmarks største fagforbund 3F skal have ny næstformand. Den nuværende næstformand Jane Korczak har valgt at stoppe i forbindelse med 3F’s kongres i Aalborg i disse dage.

Dermed sætter hun punktum for mere end 30 års faglig karriere. 

Jane Korczak er især kendt for at være fagbevægelsens ligestillingsminister.

Mere end nogen anden har hun holdt fast i kampen for ligeløn og fædrebarsel.

I  1990'ernes og nullernes mandsdominerede fagbevægelse blev ligestillingsveteranen nogle gange mere opfattet som en varan af forbundsformænd, der ikke altid kunne se meningen i den rapkæftede næstformands kamp for mere fædrebarsel og mindre løngab.

Har ikke et utal af sejre bag sig

- Der er jo ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, og derfor kan jeg ikke læne mig op af et utal af sejre, siger Jane Korczak i dag med både et selvironisk grin og et stort suk. 

Og vel at mærke et hjertesuk. For ligestilling er hjertebarnet, og derfor betegner hun også sit største faglig-politiske nederlag som den dag, da daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2013 besluttede at skrinlægge planerne om øremærket barsel til fædre.

Den manglende indførelse af fædrebarsel af den foregående regering svier stadigvæk.
Jane Korczak.

- Den manglende indførelse af fædrebarsel af den foregående regering svier stadigvæk. Det er mig ubegribeligt, hvad der skete. Jeg forstår simpelt hen ikke, at man i et moderne samfund, hvor vi er så optaget af at dele pligter og rettigheder i familierne, ikke understøtter fædrene med en særskilt ret til barsel, konstaterer hun.    

Tænketank er nybrud

Jane Korczak har tidligere kaldt ligestillingspolitik for en karrierekiller i fagtoppen og udtrykt modløshed over, at vi herhjemme stadig har et kæmpe løngab.

I dag er hun knap så opgivende:

»Desværre er ligestilling en debat, som man slår sig på i Danmark. Vi lever i den vildfarelse, at vi ikke behøver at snakke mere om ligestilling, fordi vi har den. Det er helt forkert, og derfor er det godt at se forskellige små tegn på nybrud, der kan bringe os videre,« siger hun.

Det er mig en gåde, at man ikke ser på ligestilling som en vækstmotor på Christiansborg.
Jane Korczak.

Jane Korczak peger blandt andet på, at 3F har lavet en tænketank med forskellige aktivister og forbundsformand Per Christensen i spidsen. Tænketanken skal løbende nytænke aktiviteter på ligestillingsområdet og komme med et udspil til Folkemødet i 2017.

- Det er dejligt, at fagbevægelsen tager den dagsorden og gør det anderledes end tidligere. Den politiske dagsorden på ligestilling er til gengæld helt ad helvede til for at sige det lige ud, fastslår hun.

Ligestilling er en vækstmotor 

Og netop Christiansborgs manglende interesse for ligestilling frustrerer den afgående næstformand helt vildt.

- Vækst er det store mantra, og derfor kan jeg simpelt hen ikke forstå, at man ikke kan se, at hvis man nedbryder det kønsopdelte arbejdsmarked eller skaber en forbedret ligeløn, giver det vækstsmuligheder. Det er mig en gåde, at man ikke ser på ligestilling som en vækstmotor på Christiansborg, siger hun.

LO: Utrættelig forkæmper

Rundt omkring i fagbevægelsen er der stor respekt omkring Jane Korczaks faglige indsats.

LO-formand Lizette Risgaard fremhæver, at 3F’s næstformand har haft en kæmpe betydning i nyere dansk fagbevægelse. Alene det faktum, at hun har haft plads i LO’s hovedbestyrelse i 23 år, peger på Jane Korczaks indflydelse.

- Jane har været superdygtig og utrættelig i sin kamp for ligestilling og mangfoldighed, og der står en stor respekt omkring hende for at have fokuseret så meget på en vigtig dagsorden. Hvor kunne jeg godt have undt både hende personligt men også dansk fagbevægelse flere sejre på den front, siger Lizette Risgaard. 

- Men jeg synes også, at Jane Korczak skal anerkendes for at have spillet en central rolle i sammenlægningen af Kvindeligt Arbejderforbund og SiD til en ny organisation, og været en drivkræft i at få 3F til at falde godt på plads, siger hun.  

Stået meget alene

Også 3F-formand Per Christensen har lutter roser til sin afgående næstformand.   

- Efter min vurdering har hun betydet alt for ligestillingen! Jane Korczak har faktisk ofte stået meget alene i dansk fagbevægelse og alligevel insisteret på ikke bare ligestilling mellem mænd og kvinder men i det hele taget ligeværd i forhold til etnicitet, køn, seksualitet og alder. Selv i tider, hvor andre måske ikke lige kunne få øje på nødvendigheden af ligestilling, har Jane stået fast. Og det nærer jeg stor, stor beundring for, siger han.

Afskedssalut: gør klar til disruption  

Der er sket meget på det danske arbejdsmarked, siden Jane Korczak fik sit første job på et lokalt vaskeri på Falster i 1970erne. Men den automatisering, effektivisering og outsourcing , der har kendetegnet arbejdsmarkedet i de senere år, er intet sammenlignet med det, der er i vente, vurderer hun.

Og derfor er næstformandens bedste råd til fagbevægelsen at komme ud af starthullerne nu og gøre klar til ’disruption-fremtiden’.   

Det kan godt være, at nogen tror, at disruption går over. Det tror jeg ikke på.
Jane Korczak.

- Jeg blev for mange år siden forelsket i mottoet: Samtale fremmer forståelsen.  At få lyttet til hinanden og få talt sammen. Når man ser på det trusselsbillede, der er mod fagbevægelsen, er der brug for at snakke sammen på en ordentlig måde og få fundet en fælles dagsorden i forhold til at tackle disruption, siger hun.

Disruption betyder forstyrrelse og er et begreb, der bruges for at beskrive den store forandring, der sker, når nye produkter vender op ned på brancher. Digital disruption ændrer den måde, som vi forbruger på og fjerner behovet for det, man kendte tidligere. Hotelbranchen, musikbranchen og taxibranchen er allerede blevet rystet af nye digitale platforme, og for eksempel 3D-printere og avancerede robotter vil få indflydelse på industriproduktion fremover.

Det skaber nye forretningsmodeller og sender gamle arbejdsformer og veletablerede firmaer til tælling.

Sender fagbevægelse til tælling

Jane Korczak kan godt frygte, at disruption sender fagbevægelsen til tælling.

- Desværre hører jeg ikke rigtig nogen i fagbevægelsen tale seriøst om udfordringen. Det kan godt være, at nogen tror, at disruption går over. Det tror jeg ikke på. Den her vildt anderledes måde at organisere tingene på i fremtiden, som ikke nødvendigvis er underkastet vores love og overenskomster, gør, at vi skal nytænke, og det skal vi gøre hurtigt, mener hun.

Jane Korczak fremhæver, at ingen brancher kan sige fra fri fra de udfordringer, der kommer af digitaliseringen. 

- Noget er skræmmende, men der er også perspektiver og muligheder i alt det nye. Men vi skal ikke bare stikke fingrene i ørerne og tro det går over, advarer hun.

 Fjumreår som pensionist

Den 60-årige næstformand har ikke tænkt sig at stoppe med at råbe højt i samfundsdebatten, bedyrer hun. Men det er ikke sikkert, at det bliver lige med det samme.

- Jeg er blevet anbefalet at tage et fjumreår som pensionist. Hvis jeg bliver træt af at læse bøger på sofaen, finder jeg nok på noget, griner hun. 

Valget til ny næstformand finder sted tirsdag på 3F-kongressen i Aalborg.

Næstformand i 3F's Industrigruppe Tina Christensen er foreløbig eneste kandidat til posten, men ifølge 3F's love, kan man melde sit kandidatur helt frem til tirsdag.  

 

køer
Nyheder

Kontrol: Hver fjerde overtræder reglerne

portræt af kvinde
Kendte

Stine Bramsen: Jeg

endte som en nikkedukke

portræt af mand
Nyheder

Ukraine:

To personer meldes dræbt 

portræt af mand
Nyheder

Trump meldt død

portræt af kvinde
Kendte

Vild med dans:

Comeback til Mia Lyhne 

Nyheder

Tæt på aftale i Hollywood

portræt af to mænd
Nyheder

Kong Charles: Vil

være venner med Frankrig

en cykel
Krimi

Tyve stjal cykler for

99.000 kroner

på 40 sekunder

en varevogn
Nyheder

Her er den mystiske hæveautomat, som kan hvidvaske pusherpenge

et opladestik
Nyheder

Apple har ikke

droppet Lightning

en bygning med en café
Nyheder

Kaffe-kæde sendt i
knæ af forglemmelse

udrykningskøretøjer ved brand
Krimi

Dramatisk brand:

Taget faldt

ned over dyrene

bil indhyllet i sne
Nyheder

Svensk by drukner i sne

kig ud af flyvindue
Nyheder

Lotto-millionær:

Vi skal rejse, men

kun på afbudsrejser

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard: 
Død i 18 minutter

en mand taler
Nyheder

Zelenskyj i FN: Verden kender sandhed om krigen

politi arbejder
Krimi

Politiet ændrer signalement på gerningskvinde

et par
Kendte

Kendis-designer kaster sig ud på dybt vand i Vild med dans

en tennisspiller i aktion
Sport

Tauson kollapser på banen

billede af politibil
Krimi

Truede med drab på skoler - mand anholdt

en bygning
Krimi

Anklage:

Krænkelser på spejderture

portræt af mand
Kendte

Seebach:

Bryder med bror

Nyheder

Aktie stryger i vejret

huse
Nyheder

Nationalbanken: 
Godt nyt til boligejerne

paraplyer
Nyheder

Her er der udsigt til sol og 25 grader

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl:

Jeg er meget blid

folkemængde
Nyheder

USA og Rusland er enige

portræt af mand
Nyheder

Erdogan: Utålelige

koranafbrændinger 

brandbiler
Krimi

Voldsom brand: Ældre

mand i kritisk tilstand 

mand og kvinde
Nyheder

Vil skilles fra voldtægtsdømt

portræt af mand
Nyheder

Biden nægter sig

skyldig i våbenanklager

færge
Nyheder

Trafik over

Storebælt igen tilladt

forsamling af mennesker i stor bygning
Nyheder

Zelenskyj: De bruger madmangel som våben

volvo-logo
Nyheder

Slut med dieselbiler

flåt
Nyheder

Ni smittet med

virus i Danmark

portræt af mand
Kendte

Thomas Eje:

Lisbet Dahl elsker mig lidt

portræt af mand
Nyheder

Villy Søvndal

bliver nummer tre 

blå blink
Krimi

Betjent dømt: 

Frygtede for sit liv

portræt af mand
Nyheder

Ulrik Wilbek:

Sygemeldt måneden ud

portræt af mand
Kendte

Mandefald: 

Han skrider også

kampvogn med kanon
Nyheder

Russiske

kampvogne til Ukraine

en mand kigger på fotografen
Film og TV

Jesper Buch forlader

Løvens Hule efter ni år

cookies i et fad
Nyheder

Cookies tilbagekaldes

kampvogne på dækket af skib
Nyheder

Danmark køber 45
kampvogne til Ukraine

en mand smiler
Kendte

Kåre Quist sælger til millioner under prisen

En vaskemaskine med tøj i.
Nyheder

Elpriserne styrtdykker

hjul på en lastbil
Nyheder

Ekstra lange lastbiler kommer på vejene efter nytår

en præst
Nyheder

Biskop fik guldkors til 48.500 kroner

seks personer stillet op til fotografring
Kendte

Løve forlader hulen: - Derfor stopper jeg

en mand
Nyheder

Elon Musk gør klar
til vild beslutning

Underholdning

Kronprins Frederik bliver æresmedlem af fransk yachtklub

en mand kigger på fotografen
Kendte

Russell Brand må ikke tjene penge på YouTube

En teenager med en rygsæk.
Nyheder

Plaget af butikstyve

ned til otte år gamle

En F35 på himlen.
Helt vildt

Flybase i USA

har mistet F35 fly

Politi og ambulance på stedet
Krimi

49-årig kvinde

fundet død i vejkant

- mand anholdt

Roger Whittaker synger i en mikrofon i hvid blazerjakke.
Nyheder

Roger Whittaker

er død

Russel Brand på den røde løber.
Kendte

Stjerne politianmeldt

for seksuelt overgreb

En motorvej set oppe fra
Krimi

Konen smed

mand ud midt

på motorvejen

Vladimir Putin sidder i en stol og ser sur ud
Nyheder

Rusland trækker sig

En politibetjent med ryggen til
Krimi

Politiklagemyndighed

undersøger anholdelse

af cyklist

En sort labrador med en hvid forpote.
Nyheder

Er det din hund?

Politibil med blå blink
Krimi

Kvinde mistænkt

for drabsforsøg

To mennesker i en seng deres fødder stikker ud fra et lagen.
Sex og samliv

Mange unge mænd

kan ikke finde

ud af det

En kvinde smiler
Nyheder

Marianne har fået nok:

Behold jeres skrald

mand med briller og skjorte
Kendte

Johnny Madsen i sorg: 
Har mistet sin mor 

mand smiler
Kendte

Vild med dans-stjerner

gør comeback:

Som at komme hjem

kvinde ser på kunstværk
Krimi

Kunstner løb med

pengene: Nu skal

han betale tilbage

par poserer ved vandet
Film og TV

Familien fra Bryggen

vender tilbage

kvinde står på talerstol
Nyheder

Partistifter: Vacciner

er farligere end corona

københavns byret set udefra
Krimi

36-årig tilstår: 
Skattesvig for 
68 millioner kroner

hund med flad snude
Dyreliv

- Drop avl på hunde 
med flade snuder

mand poserer
Kendte

Skuespiller død -

blev 43 år 

hundepatrulje i søgning
Krimi

Fange stak af under

tandlægebesøg

- stadig på fri fod 

grisetransport holder stille på  motorvej
Krimi

Løse grise spærrer

motorvej 

vejkryds i esbjerg
Krimi

Mand er død efter

ulykke på elcykel

folk med paraplyer
Nyheder

Regn og rusk:

Nu skal regntøjet frem

Jørn "Jønke" Nielsen
Nyheder

Jønke stifter et nyt politisk parti

Sport

Sepp Kuss fuldfører Vuelta-triumf 

Mand på scene
Nyheder

Lastbil med Balmain-tøj udsat for tyveri kort før modeuge

et stort palæ
Kendte

Ree sælger palæet