Næstformand i 3F stopper: Mette F. står bag mit største nederlag

Jane Korczak har kæmpet for fædrebarsel og ligeløn i mere end tre årtier. Desværre er der ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, fordi danskerne lever i vildfarelsen af, at vi har ligestilling, beklager hun.  (Foto: Foto: Simon Bohr, Scanpix.)

Den magtfulde næstformand i 3F Jane Korczak siger farvel til fagligt arbejde med en opsang: Gør noget ved ligestilling og disruption. Både LO-formand og 3F-formand kalder hende en utrættelig forkæmper for mangfoldighed.

Danmarks største fagforbund 3F skal have ny næstformand. Den nuværende næstformand Jane Korczak har valgt at stoppe i forbindelse med 3F’s kongres i Aalborg i disse dage.

Dermed sætter hun punktum for mere end 30 års faglig karriere. 

Jane Korczak er især kendt for at være fagbevægelsens ligestillingsminister.

Mere end nogen anden har hun holdt fast i kampen for ligeløn og fædrebarsel.

I  1990'ernes og nullernes mandsdominerede fagbevægelse blev ligestillingsveteranen nogle gange mere opfattet som en varan af forbundsformænd, der ikke altid kunne se meningen i den rapkæftede næstformands kamp for mere fædrebarsel og mindre løngab.

Har ikke et utal af sejre bag sig

- Der er jo ikke sket de store landvindinger på ligestillingsfronten, og derfor kan jeg ikke læne mig op af et utal af sejre, siger Jane Korczak i dag med både et selvironisk grin og et stort suk. 

Og vel at mærke et hjertesuk. For ligestilling er hjertebarnet, og derfor betegner hun også sit største faglig-politiske nederlag som den dag, da daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2013 besluttede at skrinlægge planerne om øremærket barsel til fædre.

Den manglende indførelse af fædrebarsel af den foregående regering svier stadigvæk.
Jane Korczak.

- Den manglende indførelse af fædrebarsel af den foregående regering svier stadigvæk. Det er mig ubegribeligt, hvad der skete. Jeg forstår simpelt hen ikke, at man i et moderne samfund, hvor vi er så optaget af at dele pligter og rettigheder i familierne, ikke understøtter fædrene med en særskilt ret til barsel, konstaterer hun.    

Tænketank er nybrud

Jane Korczak har tidligere kaldt ligestillingspolitik for en karrierekiller i fagtoppen og udtrykt modløshed over, at vi herhjemme stadig har et kæmpe løngab.

I dag er hun knap så opgivende:

»Desværre er ligestilling en debat, som man slår sig på i Danmark. Vi lever i den vildfarelse, at vi ikke behøver at snakke mere om ligestilling, fordi vi har den. Det er helt forkert, og derfor er det godt at se forskellige små tegn på nybrud, der kan bringe os videre,« siger hun.

Det er mig en gåde, at man ikke ser på ligestilling som en vækstmotor på Christiansborg.
Jane Korczak.

Jane Korczak peger blandt andet på, at 3F har lavet en tænketank med forskellige aktivister og forbundsformand Per Christensen i spidsen. Tænketanken skal løbende nytænke aktiviteter på ligestillingsområdet og komme med et udspil til Folkemødet i 2017.

- Det er dejligt, at fagbevægelsen tager den dagsorden og gør det anderledes end tidligere. Den politiske dagsorden på ligestilling er til gengæld helt ad helvede til for at sige det lige ud, fastslår hun.

Ligestilling er en vækstmotor 

Og netop Christiansborgs manglende interesse for ligestilling frustrerer den afgående næstformand helt vildt.

- Vækst er det store mantra, og derfor kan jeg simpelt hen ikke forstå, at man ikke kan se, at hvis man nedbryder det kønsopdelte arbejdsmarked eller skaber en forbedret ligeløn, giver det vækstsmuligheder. Det er mig en gåde, at man ikke ser på ligestilling som en vækstmotor på Christiansborg, siger hun.

LO: Utrættelig forkæmper

Rundt omkring i fagbevægelsen er der stor respekt omkring Jane Korczaks faglige indsats.

LO-formand Lizette Risgaard fremhæver, at 3F’s næstformand har haft en kæmpe betydning i nyere dansk fagbevægelse. Alene det faktum, at hun har haft plads i LO’s hovedbestyrelse i 23 år, peger på Jane Korczaks indflydelse.

- Jane har været superdygtig og utrættelig i sin kamp for ligestilling og mangfoldighed, og der står en stor respekt omkring hende for at have fokuseret så meget på en vigtig dagsorden. Hvor kunne jeg godt have undt både hende personligt men også dansk fagbevægelse flere sejre på den front, siger Lizette Risgaard. 

- Men jeg synes også, at Jane Korczak skal anerkendes for at have spillet en central rolle i sammenlægningen af Kvindeligt Arbejderforbund og SiD til en ny organisation, og været en drivkræft i at få 3F til at falde godt på plads, siger hun.  

Stået meget alene

Også 3F-formand Per Christensen har lutter roser til sin afgående næstformand.   

- Efter min vurdering har hun betydet alt for ligestillingen! Jane Korczak har faktisk ofte stået meget alene i dansk fagbevægelse og alligevel insisteret på ikke bare ligestilling mellem mænd og kvinder men i det hele taget ligeværd i forhold til etnicitet, køn, seksualitet og alder. Selv i tider, hvor andre måske ikke lige kunne få øje på nødvendigheden af ligestilling, har Jane stået fast. Og det nærer jeg stor, stor beundring for, siger han.

Afskedssalut: gør klar til disruption  

Der er sket meget på det danske arbejdsmarked, siden Jane Korczak fik sit første job på et lokalt vaskeri på Falster i 1970erne. Men den automatisering, effektivisering og outsourcing , der har kendetegnet arbejdsmarkedet i de senere år, er intet sammenlignet med det, der er i vente, vurderer hun.

Og derfor er næstformandens bedste råd til fagbevægelsen at komme ud af starthullerne nu og gøre klar til ’disruption-fremtiden’.   

Det kan godt være, at nogen tror, at disruption går over. Det tror jeg ikke på.
Jane Korczak.

- Jeg blev for mange år siden forelsket i mottoet: Samtale fremmer forståelsen.  At få lyttet til hinanden og få talt sammen. Når man ser på det trusselsbillede, der er mod fagbevægelsen, er der brug for at snakke sammen på en ordentlig måde og få fundet en fælles dagsorden i forhold til at tackle disruption, siger hun.

Disruption betyder forstyrrelse og er et begreb, der bruges for at beskrive den store forandring, der sker, når nye produkter vender op ned på brancher. Digital disruption ændrer den måde, som vi forbruger på og fjerner behovet for det, man kendte tidligere. Hotelbranchen, musikbranchen og taxibranchen er allerede blevet rystet af nye digitale platforme, og for eksempel 3D-printere og avancerede robotter vil få indflydelse på industriproduktion fremover.

Det skaber nye forretningsmodeller og sender gamle arbejdsformer og veletablerede firmaer til tælling.

Sender fagbevægelse til tælling

Jane Korczak kan godt frygte, at disruption sender fagbevægelsen til tælling.

- Desværre hører jeg ikke rigtig nogen i fagbevægelsen tale seriøst om udfordringen. Det kan godt være, at nogen tror, at disruption går over. Det tror jeg ikke på. Den her vildt anderledes måde at organisere tingene på i fremtiden, som ikke nødvendigvis er underkastet vores love og overenskomster, gør, at vi skal nytænke, og det skal vi gøre hurtigt, mener hun.

Jane Korczak fremhæver, at ingen brancher kan sige fra fri fra de udfordringer, der kommer af digitaliseringen. 

- Noget er skræmmende, men der er også perspektiver og muligheder i alt det nye. Men vi skal ikke bare stikke fingrene i ørerne og tro det går over, advarer hun.

 Fjumreår som pensionist

Den 60-årige næstformand har ikke tænkt sig at stoppe med at råbe højt i samfundsdebatten, bedyrer hun. Men det er ikke sikkert, at det bliver lige med det samme.

- Jeg er blevet anbefalet at tage et fjumreår som pensionist. Hvis jeg bliver træt af at læse bøger på sofaen, finder jeg nok på noget, griner hun. 

Valget til ny næstformand finder sted tirsdag på 3F-kongressen i Aalborg.

Næstformand i 3F's Industrigruppe Tina Christensen er foreløbig eneste kandidat til posten, men ifølge 3F's love, kan man melde sit kandidatur helt frem til tirsdag.  

 

Prins Joachim prinsesse Marie
Nyheder

Prins Joachim udskrevet

Mette Frederiksen Godhavn
Nyheder

Godhavnsdrenge vil 

have erstatning

Fyldt køleskab
Mad og drikke

6 gode råd:

Sådan undgår

du madspild

Eksplosion Beirut
Nyheder

Kraftig eksplosion

ryster hovedstad

Lufthavn bagage
Helt vildt

Stoppet i lufthavn:

Havde skelet i kufferten

Kåre Mølbak
Corona

Kåre Mølbak: Stands

genåbningen

En snavset plastikbeholder
Mad og drikke

Sådan får du rene

plastikbeholdere

på ét minut

Spaniens ekskonge Juan Carlos.
Kongelige

Skandalekongen

er flygtet til Caribien

Thomas Frank Brentford
Sport

Danskere i kamp om

1,4 mia kroner

Motorvej set gennem forrude på bil
Krimi

Spøgelsesbilist

lavede U-vending

på motorvejen

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle

fundet død

Helikopter på strand med SOS skrevet i sandet
Helt vildt

Tre mænd

reddet af SOS

på stranden

 iberisk skovsnegl - også kendt som dræbersnegl
Nyheder

Sådan får du bugt med

havens dræbersnegle

Skilt foran Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Corona

Må sende syge

smittede til

nabokommuner

israelske soldater i Golanhøjderne
Nyheder

Israel angriber

naboland

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: 

Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde