Færre hjemmebesøg skræmmer patienter
Vagtlæger i hovedstaden på færre sygebesøg. Intet problem mener regionen. Foto: Colourbox
Danske Patienter frygter for kvaliteten af behandling, når vagtlægen ikke rykker ud. Sludder, siger Region Hovedstaden.

Lægevagten tjekker københavnernes helbred i hjemmet 33.000 gange færre end for fire år siden.

I 2007 foretog lægevagten i Region Hovedstaden således 121.094 sygebesøg, mens tallet i 2010 var faldet til 87.328 hjemmebesøg. Faldet bekymrer Danske Patienter.

"Jeg synes, det er meget bekymrende, og jeg er bange for, at udviklingen er udtryk for ringere kvalitet i lægevagten, så dem der har brug for hjælp, ikke får det," siger Lars Engberg formand for Danske Patienter til Newspaq.

Han frygter endvidere, at forholdene bliver endnu værre, når lægevagterne bliver lagt sammen med akutsygehusene. I dag ringer knap en halv million bekymrede borgere ind til lægevagten i Region Hovedstaden uden at få besøg. Derfor opfordrer Danske Patienter regionen til at lave en undersøgelse af kvaliteten på området.

Den bekymrede mine kan de dog godt tørre af ansigtet, forklarer Region Hovedstaden.

"Man skal ikke se det her som en forringelse af kvaliteten. Man kan se det som et udtryk for, at vi er blevet bedre til at differenciere, og dermed får patienten faktisk en bedre kvalitet," siger Else Hjortsø direktør for KoncernPraksis i Region Hovedstaden.

Regionen mener, at patienter får en vejledning og behandling, som er mere præcis end tidligere.

Det er dog ikke kun københavnerne, som får færre besøg af vagtlægen. Faldet gælder også resten af landet, vurderer sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut.

"Det er en tendens vi har set over en lang årrække som gælder i hele landet. Patienter kommer i højere grad til lægen, og lægen i lavere grad til patienten," siger Jakob Kjellberg til Newspaq.

Han understreger, at ingen ved, hvorvidt behandlingen er blevet dårligere eller bedre af færre hjemmebesøg. Men der er argumenter både for og imod.

"Det kan både give en bedre behandling, når patienten oftere kommer ind til lægen, fordi lægen har adgang til bedre faciliteter. Omvendt kan det også give en ringere kvalitet, fordi der er nogen som ikke får behandling," slutter Jakob Kjellberg.