EU vil sætte ind mod farlige underlivsnet
EU vil lave stikprøver for at forhindre skandaler med medicinsk udstyr. Men det er ikke godt nok, lyder kritik

Ovenpå rækken af skandaler om medicinsk udstyr, der viser sig at være direkte farligt for patienterne, vil EU's sundhedskommissær, John Dalli, stramme kontrollen med medicinsk udstyr, og han lancerer i næste måned et nyt udspil, skriver Mandag Morgen.

Senest er syntetiske net, der er opereret ind i kvinders underliv, kommet i søgelyset for at kunne skære sig igennem til skeden. I sjældne tilfælde kan det medføre hul i tarmen eller urinvejene - og i værste fald døden.

Men selvom både store dele af EU-Parlamentet, lægeforeningen og danske politikere gerne ser, at der skal gælde samme stramme godkendelsesregler for medicinsk udstyr som for lægemidler, vil EU-Kommissionen ikke gå så langt.

Den skærper ganske vist reglerne. Men den lægger op til en langt blødere model, hvor medicinsk udstyr stadig kan markedsføres i EU uden den grundige testning, der gælder for medicin. Dermed efterkommer den et ønske fra den europæiske medico-industri.

Kommissionen ventes at foreslå, at et udvalg bestående af uvildige eksperter får mulighed for at lave en form for stikprøver for at kontrollere, om godkendelserne af nye produkter som implantater lever op til kravene for at blive frigivet på markedet.

Den danske europaparlamentariker Margrete Auken (SF) har været fortaler for at indføre samme godkendelsesregler for medicinsk udstyr som for lægemidler.

Hun erkender over for Mandag Morgen, at løbet formentlig er kørt i denne omgang. Men hun ser gerne, at der bliver slået hårdere ned på de producenter, som ikke overholder reglerne.

- Vi skal have transparens og et meget klarere produktansvar. Hvis der sker noget, skal producenten kunne gøres ansvarlig. Det skal behandles som kriminalitet med fængselsstraf til CEO'en og kan ikke klares med bare en bøde, siger Margrete Auken.

/ritzau/