EU vil have Japans milliarder
En frihandelsaftale med Japan skal skabe 400.000 arbejdspladser i Europa. EU-Kommissionen vil forhandle nu.

De japanske forbrugere skal være med til at hjælpe Europa ud af den økonomiske krise.

EU-Kommissionen har onsdag taget første skridt til at åbne forhandlinger om en frihandelsaftale med Japan i håb om, at toldfri og mindre besværlig handel med tiden kan medføre betydelig større europæisk eksport.

Ifølge handelskommissær Karel De Gucht kan en frihandelsaftale med Japan skabe 400.000 nye arbejdspladser i EU og øge det samlede europæiske bruttonationalprodukt med næsten en procent.

- Det her er rigtig vækst og rigtige arbejdspladser. Vi har brug for de job, og vi har brug for væksten i det nuværende økonomiske klima, siger handelskommissær De Gucht på et pressemøde i Bruxelles.

Kommissæren erkender, at europæiske bilproducenter er bekymrede for konkurrence fra Japan, men han mener ikke, at den bekymring bør stå i vejen for frihandelsaftalen.

Han håber, at næste EU-topmøde til oktober formelt vil godkende at sætte forhandlingerne i gang.

Handelsforhandlinger med blandt andre Japan, USA og Canada er et væsentligt element i forsøget på at skabe vækst i EU.

Kommissionen vurderer, at nye frihandelsaftaler kan skabe i alt to millioner arbejdspladser og bidrage med 275 milliarder euro til Europas økonomi.

Den danske arbejdsgiverorganisation Dansk Erhverv hilste allerede tirsdag en mulig kommende frihandelsaftale velkommen med en beregning, der forudser, at dansk eksport til Japan kan vokse med op mod 13 milliarder kroner om året.

- Det er meget, meget positivt, siger chefen for Dansk Erhvervs EU-afdeling, Kristoffer Klebak.

Den danske eksport til Japan er i dag domineret af de kendte giganter, A.P. Møller Mærsk, Danish Crown, Novo Nordisk og LEO Pharma.

Men Dansk Erhverv forventer, at en kommende frihandelsaftale også vil gavne mindre virksomheder inden for servicesektoren.

/ritzau/