Tyrkiets præsident har brug for at promovere sig over for tyrkiske vælgere i Holland og Tyskland. Men i sidste ende er det ham, der har den største fordel af, at landene har aflyst flere vælgermøder.
Det vurderer Mogens Plet, der er lektor ved Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet.
- Målt på kort sigt, så får Erdogan mest ud af det. Han er interesseret i at polarisere det her forhold mellem Tyrkiet og Holland og Tyskland.
- Han vil kunne vise, at den store verden er imod Tyrkiet, og at han er den rigtige mand at vælge til at håndtere landets fjender, siger lektoren.
De tyrkiske vælgermøder i Holland og Tyskland er blevet arrangeret i forbindelse med, at Tyrkiet i april skal stemme om en forfatningsændring.
I Tyskland er der omkring 1,5 millioner tyrkiske vælgere, og derfor det vigtigt for præsidenten at promovere ændringen i landet.
- Der er en stor tyrkisk befolkning i Tyskland. Det er langt fra sikkert, at det ender med et ja, og derfor tæller enhver stemme, forklarer Mogens Pelt.
Stemmer tyrkerne ja til forfatningsændringen, så kan præsidenten få mulighed for at blive siddende frem til 2019. Desuden vil han få magten til at opløse landets parlament.
Aflysningen af vælgermøderne har mødt vrede i Tyrkiet. Her gik demonstranter søndag på gaden foran Hollands konsulat i Istanbul.
- Erdogan har fået alt, hvad han kunne ønske sig. Han kan fremstille det som et typisk eksempel på hykleri fra Holland og Tysklands side.
- På den ene side prædiker landene frie valg og retsstat, men de kan ikke selv finde ud af at opretholde det. Det kan man kalde gratis point til Erdogan, siger Mogens Pelt.
Seneste reaktion på striden er, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har valgt at udskyde et møde med Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, som skulle have besøgt Danmark i marts.
Statsministeren begrunder blandt andet udskydelsen med, at han er bekymret for, at andre lande vil se mødet som et udtryk for, at Danmark ser mildere på den politiske udvikling i Tyrkiet.
/ritzau/