Engell: Projekt VKO er dødt
Pia Kjærsgaard kunne i morges læse, at Lars Løkke ønsker, at VK-regeringen skal fortsætte - uden DF. Foto: Carsten Snejbjerg/POLFOTO/Arkiv / POLFOTO
Lars Løkke forsøger at erobre usikre midtervælgere med sin udmelding om, at DF er helt ude i kulden, siger politisk kommentator.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard har givetvis fået morgenkaffen galt i halsen, da hun hørte eller læste statsministerens udmelding, om at DF ikke kommer med i en regering.

Politisk kommentator Hans Engell kan i hvert fald godt forstå, hvis udmeldingen fik den magtfulde DF-leder op i det røde felt.

"Det, at Løkke er så skarp i dag på den sag, er selvfølgelig en voldsom irritation for en Pia Kjærsgaard, der tidligere har sagt, at hun selv bestemte, om de ville med i en regering eller ej," siger Hans Engell.

Desuden føler Dansk Folkeparti, ifølge Hans Engell, at partiet med genopretningspakken og 2020-forliget har taget ansvar for nogle meget store politiske og økonomiske indgreb, der har ramt deres vælgere.

"Og kvitteringen er, at Dansk Folkeparti efter i ti år at have holdt den borgerlige regering i live får beskeden: 'I er altså ikke fine nok til at blive medlemmer af regeringen'," siger Hans Engell, der ikke er i tvivl om, hvorfor Løkke melder ud, som han gør.

Venstre har nemlig analyseret sig frem til, at de dårlige meningsmålinger skyldes, at vælgerne finder regeringen slidt og træt, og at den er for tæt på DF.

"Udmeldingen er derfor en måde at sende et vigtigt signal til den store gruppe af midtervælgere, der endnu ikke har besluttet sig," siger Hans Engell.

Også den konservative leder, Lars Barfoed, har i dag iscenesat sig selv - i en stor artikel på forsiden af Jyllands-Posten. Her gør han sig til fortaler for et snarligt valg og siger, at "vi snart ikke kan trække den længere".

Hans Engell er forundret over den udmelding.

"Normalt er der respekt for i en koalitionsregering, at det er statsministeren, der spiller valgkortet. Derfor er udmeldingen lidt usædvanlig," siger han og understreger, at valget nærmer sig, og at intet derfor er, som det plejer at være.

"Vi har ikke længere et fælles VKO-projekt. Vi har tre partier, der slås for at hente så mange mandater som muligt. Og hvis det kan give et flertal, så fint nok. Men i første omgang gælder det deres mandater," siger Hans Engell.

Angående valgdatoen siger den tidligere konservative leder:

"Jeg tror på, at Løkke udskriver valg den 29. eller 30. august," siger han.

Forudsætningen er dog, at Løkke klarer sig godt i de kommende meningsmålinger.