VORES VALG

Emborg: Barfoed trodser Løkke med skattekrav

Med krav om skattelettelser sætter K-formand partiet over regeringsmagten, skriver chefredaktør Rasmus Emborg

Valgkampen er en benhård dyst mellem rød og blå blok. Men det er også en kamp mellem partierne inden for de enkelte blokke.

Når den konservative formand nu går markant ud med sit krav om lettelser i topskatten i næste valgperiode, er det et klart tegn på, at han går mere op i at hente stemmer til liste C end at bevare regeringsmagten sammen med Venstre.

Det er for så vidt en logisk melding for Lars Barfoed, der har erkendt, at det er et langt sejt træk at få genrejst Det Konservative Folkeparti. Og som selv tidligere har udtalt, at hans parti kan have godt af en tur i oppositionen for at skærpe profilen.

Til gengæld er det en dårligl melding for statsminister Lars Løkke Rasmussen, der stadig har et håb om at fortsætte som statsminister. For Barfoed river bevidst op i et sår, der skaber tvivl om en borgerlig regerings økonomiske politik.

Løkke har afvist flere skattelettelser i næste valgperiode – ud over en udskudt topskattelettelse, som er aftalt fra 2014. Han får opbakning fra DF – og indtil for nylig også af den konservative leder.

Men i jagten på flere stemmer skruer Barfoed op for den konservative mærkesag – og dermed er Løkke nu under hårdt pres fra både De Konservative og Liberal Alliance, der også kræver markante skattelettelser.

Skattelettelser eller velfærd har været den modsætning, som Socialdemokraterne med stor effektivitet har sat op igennem de senere år. Og det er med stor fornøjelse, at ledende socialdemokrater her mindre end en uge før valget nu gentager budskabet.

Med meget stor tusch tegner socialdemokraterne billedet af en regering, der først halverer dagpengeperioden og forringer efterlønnen for derefter at bruge pengene på skattelettelser til de rigeste danskere.

Det er et billede, som Liberal Alliance gerne bidrager med streger til.

”Efterlønsreform uden skattelettelser skaber endnu større arbejdsløshed,” lyder et af budskaberne i de mange avisannoncer fra Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen.

Men Løkke ved, at den er gal. For det er et billede, der kan få mange midtervælgere til at tage et skridt til venstre. Dog kan han trøste sig med, at der heller ikke på skatten er fælles fodslag i rød blok, hvor Radikale også ønsker lettelser i indkomstskatten.

Dette ændrer dog ikke ved, at Løkke af gode grunde ikke gå til valg på både velfærdsforringelser og skattelettelser.

Det tør Lars Barfoed godt. For han er under pres for at markere sig. Hans parti står til at få sølle 6-7 procent af stemmerne. Han kan se, at Liberal Alliance har succes med en skarp borgerlig profil. Og så har Barfoed et kor af konservative lokalformænd, der kræver et skarpere fokus på konservative mærkesager inden på torsdag.

Derfor går han nu ud med kravet om skattelettelser allerede i næste valgperiode - også selv om det sker på bekostning af en borgerlig regerings bæredygtighed. Og derfor sætter det ny gang i spekulationer om, at hvis Lars Løkke Rasmussen skal fortsætte som statsminister efter på torsdag, bliver det som chef for en ren V-regering.

Valgkommentar

Chefredaktør Rasmus Emborg og politisk kommentator Rasmus Jønsson kommenterer løbende valget i Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.