EL lover Helle T nærmest ubetinget troskab
Johanne Schmidt-Nielsen ser til, mens Frank Aaen taler. Længst til højre Per Clausen. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Det kører for Enhedslisten i de seneste meningsmålinger, men det bliver småt med presset på Thorning, hvis rød blok vinder.

Uenighederne mellem S-SF og Enhedslisten er til at tage og føle på.

Boligpakke og skattestop er blot to af flere økonomiske knaster, der skiller vandene blandt de tre rødeste partier i rød blok.

Men alligevel kan Helle Thorning-Schmidt (S) regne med Enhedslistens opbakning, hvis hendes finansminister efter valget skal stå i spidsen for en rød finanslov.

"Vi har en ambition om, at vi kommer til at stemme for en finanslov," fastslår Per Clausen på et pressemøde tirsdag, hvor Enhedslisten fremlagde sit grundlag.

"På mange områder er vi jo fuldstændig enige om, hvilken retning vi skal gå. Så hvorfor skulle vi ikke lave det i fællesskab. Vi har en mistanke om, at de ikke kommer til at gå helt lige så langt, som vi gerne ville, men mindre kan også gøre det i forhold til at stemme for en finanslov," begrunder han videre.

Frank Aaen bakker op:

"Vi har nogle meget stramme principper, som er fastlagt af vores årsmøde, der hedder, at der ikke være forringelser, men klare forbedringer i finansloven."

Partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, insisterer på Enhedslistens vilje til at søge indflydelse.

"Jo flere mandater, jo mere indflydelse ønsker vi. Det har vi gjort klart for Helle Thorning og Villy Søvndal," sagde hun.

Men det er svært at få partiet til at konkretisere, hvor de vil søge den indflydelse. Eksempelvis gentog Helle Thorning-Schmidt i går, at S-SF går til valg på, at skattestoppet skal genoplives, når afgiftstigninger - eksempelvis betalingsring og dyrere smøger - for godt 17 milliarder kroner er gennemført.

Et forslag der er Enhedslisten ret imod, men Per Clausen erkender med dette kringlede svar, at partiet næppe vil sætte foden ned på hverken skattestop eller andre områder:

"Det kommer an på, hvad man mener med at sætte foden ned. Vi bliver aldrig enige med S-SF om at indføre et skattestop. Det kan nemlig også formuleres som et stop for mere velfærd. Men det behøver det jo heller ikke at være. Når vi har peget på Helle Thorning-Schmidt som regeringsleder, så finder hun ud af, hvem hun vil danne regering sammen med, og de laver et regeringsgrundlag. Og så håber vi da på, at det grundlag indeholder rigtig mange ting, vi kan støtte. Eller meget få ting vi ikke kan støtte," siger han.

Frank Aaen gled af på denne måde, da en journalist spurgte til, om Enhedslisten vil finde sig i, at Socialdemokraternes forsigtighedsprincip formentlig står i vejen for en hurtig afskaffelse af det rød blok kalder fattigdomsydelserne, hvoraf starthjælpen er den mest omtalte.

"Noget af det de siger, kan de komme til at overveje," lød det fra Frank Aaen.