Administration 

Ekstremt voldeligt land i valgkrise

Med 18.500 kandidater til parlamentsvalget kan der let forekomme skilteskove i Den Demokratiske Republik Congo. Mandag er valgdag ... måske. (Foto: AP Photo/Jerome Delay)

Forberedelserne til mandagens valg i DRC Congo er gået i fisk. Folk er døde. Aflysning truer.

Den Demokratiske Republik Congo forbød lørdag yderligere valgmøder efter to mænd var dræbt i hovedstaden Kinshasa. Det var alligevel sidste dag før valget mandag den 28. november, hvis det altså kan gennemføres.

Titusinder var samlet for at overvære oppositionens stærkeste kandidat Etienne Tshisekedi sidste valgmøde. Der var fra fredag af gået lidt koks i planlægningen, fordi også præsident Joseph Kabila ville holde et valgmøde på Martyrernes stadion.

Tshisekedis støtter flyttede deres valgmøde til gaderne i nabolaget. Stemningen mellem de to grupper var ophidset, og folk smed sten efter præsidentens bilkortege. Joseph Kabila er ikke populær i hovedstaden, blandt andet fordi han ikke taler det lokale sprog godt.

Frygten for vold er så udpræget, at selv FNs Sikkerhedsråd har opfordret til ro. Det internationale samfund har tusinder af fredsbevarende styrker i landet efter mange års borgerkrig, oprør og ekstrem vold.

Ved valget i 2006 nægtede taber og krigsherre Jean-Pierre Bemba at acceptere nederlaget og greb til våben. Dagevis af gadekampe fulgte valget.

Ved dette valg er ingen kandidater til præsidentposten krigsherrer med egen hær.

Aflysning truer

En aflysning af valget udelukkes ikke. Der er opstået andre problemer end vold. Valgmaterialerne er forsinket og slet ikke distribueret til 60.000 valgsteder over det gigantiske land. Valgobservatører er ikke kommet omkring.

Også regn truer. 33 af 80 fly, der skulle bringe valgmaterialer ud, kan ikke starte på grund af regn. Veje er et sjældent syn ude på landet, når det regner.

En opgørelse viser, at der er 400 politiske partier aktive ved valget med tilsammen 18.300 kandidater til parlamentets 500 sæder. Der er 11 kandidater til præsidentposten.

De to førende præsidentkandidater er den siddende Joseph Kabila og udfordreren Etienne Tshisekedi. En tredje trækker sig formentlig efter et hjerteanfald.

[pagebreak]Penge i politik

Det internationale samfund har plantet milliarder i DRC Congo for at stoppe uendelige borgerkrige og hjælpe befolkningen op fra umådelig fattigdom. De politiske kandidater har kastet omkring sig med penge.

Den britiske avis the Independent mener, at landets valuta er devalueret 10 procent mod dollaren den sidste uge alene som følge af eksplosionen af politiske penge.

Fredag paraderede Præsident Kabila et stort antal nye orange entreprenørmaskiner dekoreret med sine valgplakater i hovedstadens gader for at vise, at han arbejdet på genopbygning. Der var også et messingsuppe orkester.

I henhold til The Independent stammer maskinerne fra en ret dunkel minekontrakt indgået med kinesiske firmaer, hvor der skal tuskhandles for 34,5 milliarder kroner varer mellem landende. Mineraler byttes for kinesiske varer.

Alt er langt fra roligt

En politisk kandidat i Østcongo afviklede et offentligt valgmøde torsdag, selv om han er efterlyst for at have arrangeret 387 voldtægter i et terrorangreb på 13 landsbyer i midten af 2010.

Kandidat Ntabo Ntaberi Sheka har sin egen lille hær kaldet Mai Mai, der holder til i regnskovene i Kivu provinsen. Han er sikker på, at folket støtter ham og vil komme til undsætning, hvis nogen forsøger at arrestere ham. De skal også først forbi hans svært bevæbnede vagter, beretter Al Jazeera.

Avisen the Independent skrev lørdag, at Sheka har overgivet sig til politiet torsdag og modtager beskyttelse som parlamentariker.

Frygten for vold er reel. Konflikterne alene i Østcongo anslås at have koster fem millioner mennesker livet.

[pagebreak]Oprustning

Presserapporter fortæller om flere rebel-grupper i Østcongo, der rekrutterer folk og køber våben. Forsøg har været gjort på at afvæbne rebelgrupper i området, hvor landets borgerkrig ikke rigtig ophørte før 2007. Området er hjemsted for tusindvis af mini-miner drevet af fattigfolk.

Netop guld og mineraler fra Østcongo er identificeret under fællestitlen blod-mineraler. Både FN og internationale organisationer har forsøgt at stoppe for handlen med disse varer. Et firma som Apple har været mistænkt for at bruge blod-mineraler i deres populære mobiltelefoner.

Efterhånden som handlen med blod-mineraler svinder ind, må fattige i områderne finde andre måder at ernære sig på. Da det sådan set stadig er en krigszone, kan jobbet som rebel være betydeligt mere attraktivt end landbrug.

Jeg har vundet

Da præsidentkandidat Etienne Tshisekedi den 8. november bramfrit erklærede sig for selv for landets nye leder medførte det noget løftede øjenbryn omkring. En af grundene var, at valget er fastsat til den 28. november.

En anden er, at det kan virke noget provokerende, selv om kandidaten påstår, at han er folkets foretrukne kandidat. Udtalelsen kom fra Sydafrika, hvor han opholdt sig, fordi myndighederne i hans hjemland ikke ville give hans fly tilladelse til at lande.

I et radiointerview fastholdt Tshisekedi, der kalder sig ”demokratiets fader”, at præsident Joseph Kabila er et politisk taber, hvis eneste tilhænger i dag er konen. Han sammenligner også sig selv ydmygt med ”Jesus der kom til Jerusalem”.

Gammel kending

Oppositionspolitikeren Tshisekedi opfordrede sine tilhængere til at storme fængslerne inden 48 timer for at befri hans fængslede tilhængere … og i egenskab af ny præsident beordrede han fængselsvagter til ikke at gøre modstand, rapporterer avisen Christian Science Monitors Africa blog. Oppositionspartiets TV-station blev som straf lukket.

Tshisekedi er en gammel kending i Congolesisk politik. I perioden efter frigørelse fra koloniherren Belgien under præsident Mobutu Sese Seko (1965-97) havde han en stribe højtstående poster. Dengang hed landet Zaire, og han blev premierminister i tre ret korte perioder, den ene af dem kun på 7 dage.

Tshisekedi er uddannet sagfører og leder af UDPS, Unionen for Demokrati og Sociale Fremskridt. Han står relativt stærkt imod den siddende præsident Joseph Kabila.

[pagebreak]Gamle Kabila

Tshisekedis korteste periode som premierminister var under krisen, hvor faderen til den nuværende præsident, Laurent Kabilas, oprørsstyrker marcherede imod hovedstaden Kinshasa. Premierministeren blev fyret af Mobutu, der selv en måned senere blev væltet.

Efter sejren styrede Laurent Kabilas landet med dekreter, mens han forberedte et valg. Tshisekedis var en af mange politikere, der fik forbud imod at drive politik, og han blev sendt i eksil.

Selv døde Laurent Kabila ved et snigmord i 2001. Sønnen overtog posten 10 dage senere, og Tshisekedis nægtede at deltage i hans regering.

I 2006 afviste Tshisekedsi personligt at deltage i landets første demokratiske valg i mange år, hvorefter Joseph Kabila vandt. UDPS havde dog en kandidat, Jean-Pierre Bemba, som nu er anklaget for krigsforbrydelser i 2002-03 ved den internationale domstol i Haag. Fra sin celle opfordrer han sine støtter til at fælde Kabila.

Mandag er der ikke tale om en ny Tshisekedis boycut. Han siges at være støttet af 80 politiske partier. Kampagnen, der har varet en måned, har været relativt fredelig efter lokale forhold. Kun få er døde eller sårede.

Unge Kabila

Opvokset som søn af en rebel-leder fik Joseph Kabila en militær uddannelse. I oprøret imod Mobutu blev den unge Kabila kommandør for en notorisk hærenhed bestående af børnesoldater.

Befrielseshæren havde støtte af nabolandene Tanzania, Rwanda, Angola og Zimbabwe. Da han blev udpeget som arvtager efter sin myrdede fader, var han chef for hæren.

I periode op til valget i 2006 fortsatte de interne kampe, og der var et par kupforsøg imod ham.

I 2005 gennemførte Congo efter en folkeafstemning en ændring af grundloven, hvor minimumalderen for en præsident blev sat ned. Joseph Kabila nåede lige over den nye grænse, før han stillede op og blev valgt i 2006. Modkandidaten var Jean-Pierre Bemba, der som den stærkeste modkandidat kun fik 20 procent imod Kabila 45.

Der var så meget ballade om svindel og humbug ved valget, at man blev enige om et omvalg imellem de to kandidater. Kabila fik 58 procent af stemmerne. Hans PPRD, Folkepartiet for Genopbygning og Demokrati, fik 111 ud af 500 mulige pladser i parlamentet.

En anden seriøs udfordrer ved valget i år er Vital Kamerhe, der var kampagneleder for Kabila det år. Kamerhe har indtil 2009 været formand for parlamentet og Kabilas PPRD parti. Han har nu startet sit eget parti.

[pagebreak]Fattigt land

DRC Congo er særdeles fattigt og rangerer trods sin enorme velstand i mineraler i bunden af FNs liste for human udvikling baseret på sundhed, indkomst og uddannelse.

Den økonomiske vækst er sund på grund af stigende råvarepriser, men velstanden når ikke ud til den brede befolkning, hvor 71 procent lever i dyb fattigdom.

Landet har 70 millioner indbyggere fra 200 forskellige etniske grupper. Det officielle sprog er fransk.  DRC Congo er placeret midt i Afrika med Angola, Burundi, Den Centralafrikanske Republik, Republikken Congo, Rwanda, Sydsudan, Tanzania, Uganda og Zambia som naboer.

Fra dem kan konflikt og problemer let finde over grænserne. Naboenes problemer som folkemordet i Rwanda har været en bestemmende faktor for de blodige konflikter i DRC Congo.

DRC Congo er 2.345.000 kvadratkilometer stort (Danmark er 45.000). Det er 2/3 af hele EU størrelse.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

 

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer

elon musk poserer
Nyheder

Verdens rigeste har

fordoblet formuerne

Retten i Horsens
Krimi

Huggede lillefinger af mand

Gravemaskine med hav i baggrunden
Nyheder

Domstol stopper arbejde på Femern-forbindelsen

Rafael Benitez
Sport

Toptræner fyret

snedækkede bjerge
Krimi

5-årig død:

Dræbt af skiløber

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder millioner:

Køber to tandbørster

Køleskab med masser af frugt og grønt
Mad og drikke

Tre madvarer der booster din sundhed

Pia Kjærsgaard på talerstolen
Nyheder

Pia Kjærsgaard bliver i DF uanset hvad

en rive river jord
Livsstil

Haven i februar: Gød jorden og sæt gang i forspiringen

To biler med prissedler på deres nummerplader
Biler

Millioner for en nummerplade

En smuk kvinde i sort-hvid
Kendte

Birgitte Hjort om Borgen: Den har betydet alt

En mand tager sig til hovedet
Sport

Djokovic smidt ud

Et billede af prins Andres på en pub
Kongelige

Pubber overvejer at skifte skandaleprinsens navn ud

Tre små løveunger
Dyreliv

Masser af løveunger i Givskud Zoo

Et stykke papir fra politiet
Corona

Dit coronapas kan udløbe i dag

En dame på vej i biografen
Film og TV

I dag åbner biograferne

En mand med mundbind
Sport

Djokovic kan spille i morgen