Eksperter: Truslen kommer fra en ny front
Hans Jørgen Bonnichsen ser med alvor på soloterrorisme. Foto: Kim Agersten / POLFOTO
Danskerne skal være opmærksomme på atypiske medborgere. På den måde kan vi måske undgå en dansk Anders Breivik.

Typer som Anders Breivik udgør i langt højere omfang en trussel mod Danmark. Det mener flere forskere på baggrund af en netop offentliggjort rapport fra PET. Der tegner sig dermed et nyt billede af terrortruslen.

"Soloterrorisme var før den 22. juli meget fokuseret mod det, der kunne relateres til opfordringer fra al-Qaeda. I dag betyder soloterrorisme i lige så høj grad voldsaktivisme og terrorisme fra personer med en helt anden ideologi," siger terrorforsker Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier til Newspaq.

Selvom truslen ikke er stor, skal den tages alvorligt, mener tidligere PET-chef:

"Hvis vi kigger på antallet af personer, der flirter med sådanne ideologier, så er det ganske få. Men man skal se ganske alvorligt på dem, for de har et vækstpotentiale, og det kan udvikle sig," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han opfordrer derfor alle danskere til at have øjne, ører og hjerne med sig og påpege, når en medborger opfører sig atypisk.

"Soloterroristen er en udfordring for alle efterretningstjenester. Derfor er det vigtigt, at borgerne er opmærksomme på, hvad der foregår i samfundet. En opmærksomhedskultur kan være med til, at disse tanker ikke får held til at brede sig," siger Bonnichsen.