Eksperter: Meget alvorlig sag for Venstre
Helle Thornings skattesag har fået en meget uventet udvikling. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
En rigsretssag truer den tidligere skatteminister. Og det er i den grad alvorligt, lyder vurderingen.

Det er en yderst alvorlig sag, som rammer Venstre her til formiddag, fastslår to eksperter i offentlig ret.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har nemlig gjort det klart, at en undersøgelseskommission skal klarlægge om Troels Lund Poulsens og Venstre har blandet sig utidigt i Helle Thorning-Schmidts skatte sag.

"Hvis det står til troende, at Venstre eller Venstres pressetjeneste har været involveret, så er det alvorligt. Ét er at ministeren og ministeriet har været involveret, det kan man ikke for alvor sige noget til, når sagen var så højt profileret. Men det er oplagt, at Venstre som parti ikke kan være involveret i sådan en sag," siger Jørgen Albæk Jensen fra juridisk institut ved Aarhus Universitet til Newspaq.

Samme besked kommer fra forskningschefen ved Journalisthøjskolen, Roger Buch, og sammenligner sagen med Tamil-sagen, der fældede Poul Schlüter.

"Der er nogle skræmmende paralleller til Tamil-sagen, hvor en lille sag vokser til noget kæmpestort. Den er i forvejen et meget stort problem for Venstre, men kan blive katastrofal, hvis Lars Løkke har været indblandet," siger Roger Buch til Newspaq og fortsætter:

"Det er meget alvorligt, fordi det er et forsøg på politisk manipulation med en forvaltningsafgørelse, og hvis det har fundet sted, så er det den største politiske skandale i 20 år," siger han.

Begge eksperter peger på, at en rigsretssag kan blive den yderste konsekvens for Troels Lund Poulsen, hvis det viser sig, at han har forsøgt at yde indflydelse på Skats afgørelse af Thornings skattesag.

Der vurderes at gå flere år, før undersøgelseskommissionen er færdig med sit arbejde.