Ekspert: Det handler om retssikkerhed
Danmark står i et kæmpe dilemma: Skal sikkerheden trues eller skal internationale love brydes? Foto: Kim Agersten / POLFOTO
Tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen mener, at det er farligt, når myndighederne vil have administrative udvisninger.

Der er konkret en person i landet, som er til fare for rigets sikkerhed. Men personen er statsløs palæstinenser, født i Danmark og har ifølge internationale konventioner ret til statsborgerskab.

Det dilemma orienterede integrationsminister Søren Pind (V) i dag både Folketing og pressen om.

Den nye, konkrete sag bringer mindelser om den såkaldte tunesersag, hvor den danske stat forsøgte at udvise to terrorsigtede tunesere administrativt. Efterfølgende blev udvisningsdommene omstødt, da de var ulovlige.

Og sådan en sag om administrativ udvisning er dybt problematisk. Det mener Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere chef for PET, Politiets Efterretningstjeneste.

Det er netop PET, der har varslet Søren Pind om den person, der er til fare for rigets sikkerhed.

"Det er indiskutabelt et meget kompliceret problem retssikkerhedsmæssigt. At en person som er til fare for landets sikkerhed har ret til at få dansk statsborgerskab," vurderer Hans Jørgen Bonnichsen over for Newspaq.

Folketingets partier skal nu tage stilling til, om Danmark skal forsøge at tage den konkrete problemstilling videre til internationalt niveau. Det forventer integrationsministeren at få rødt eller grønt lys til senest i oktober.

Det kan bringe Danmark på kant med internationale konventioner, hvis personen nægtes statsborgerskab og udvises af landet.

"Problemet er, at der jo findes visse regler om, at statsløse har ret til statsborgerskab. Vi er netop i et dilemma, fordi en person har ret til statsborgerskab, men af PET vurderes som farlig for sikkerheden," siger den tidligere PET-chef.

Søren Pind vil ikke oplyse, hvorfor personen er til fare for rigets sikkerhed, eller oplyse mere om personen.