Efter vilde afsløringer om skattefusk: Sådan vil politikere straffe Uber
Platformøkonomi-cirkus. Sådan beskriver Dansk Folkepartis Kim Christiansen den omdiskuterede kørselsordning, Uber. Foto: Thomas Lekfeldt / Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Hollandsk selskab skal stilles til ansvar for skattesnyd blandt Uber-chauffører, hvis det står til Dansk Folkepartis Kim Christiansen.

Massiv skattesnyd og mistanke om udbredt socialt bedrageri blandt Uber-chauffører får transportordfører for Dansk Folkeparti Kim Christiansen og transportordfører Rasmus Prehn (S) til at ønske øget kontrol af platformsøkonomier som Uber.

Det skriver Fagbladet 3F.

Derudover vil DF have, at det hollandske selskab Uber B.V., som stod bag Ubers app i Danmark, bliver retsforfulgt for medvirken til Uber-chaufførernes skattesnyderi og eventuel bedrageri med sociale ydelser.

Det sker, efter at Skat tirsdag oplyste, at kun tre ud af 1.195 Uber-chauffører, som Skat har kontrolleret, har haft styr på indberetningen til Skat af de penge, de har tjent ved at køre med passagerer i deres Uber-biler i 2015.

DF vil stille spørgsmål til justitsminister Søren Pape (K) for at få klarlagt, hvordan ministeren vil forhindre, at Uber-sagen med massivt skattesnyderi kan gentage sig med andre platformsøkonomier.

- Der er ikke noget galt med skattelovgivningen. Der er kontrollen, der halter kraftigt. Fremadrettet er der behov for meget mere kontrol af hele det her platformøkonomi-cirkus, der langt hen ad vejen har til formål at svindle og snyde, siger Kim Christiansen.

Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn siger, at det er oplagt at kigge kritisk på andre platformsøkonomier, der kan være en glidebane i forhold til at snyde i skat.

- Vi skal selvfølgelig sikre, at der bliver betalt skat og vil ikke finde os i snyd. Det giver meget mening med øget kontrol, siger han til Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F har spurgt Skat om de overvejer at politianmelde selskabet bag Uber-appen for medvirken til skattesnyd og medvirken til socialt bedrageri.

Skat oplyser, at de vurderer Uber-chaufførernes mulige overtrædelse af skattelovgivningen.

- Som en del af gennemgangen af Uber-sagerne har SKAT sendt 154 sager til en særlig enhed i SKAT, som skal vurdere, om personerne skal modtage en bøde oveni beskatningen, fordi de har handlet groft uagtsomt, siger underdirektør i SKAT Søren Buus.

Kørselstjenesten Uber oplyser i et mailsvar til Fagbladet 3F, at "selskabet støtter regulering, der hjælper chaufførernes med at opfylde deres skatteforpligtelser".

- Millioner af bilister rundt omkring i verden bruger i dag Ubers app, og selvom vi altid har informeret chaufførerne om deres skattepligtige pligter, forstår vi, at vi i fremtiden har en større rolle at spille i forhold til at støtte chaufførerne med at opfylde deres forpligtelser, skriver en talsmand for Uber.