Dyster dom: Danske cirkusser kan uddø
Fotoet af denne sjove herre stammer fra Cirkus Benneweis, der i år helt har droppet sine forestillinger grundet krise. Arkivfoto: Scanpix
Landets førende cirkusekspert er ikke optimist.

Det sendte chokbølger gennem det danske kulturliv, da Cirkus Benneweis i weekenden meddelte, at de for første gang i 128 år holder pause fra forestillingerne.

Men den slags meddelelser kan vi lige så godt vænne os til. De traditionelle cirkusser kæmper nemlig i disse år med at få fyldt alle siddepladserne op. Det kan i sidste ende koste dem livet, mener Jørgen Lorenzen, der er landets førende cirkusekspert.

Det skriver DR P4 Sjælland.

- Vi har en opfattelse af, at cirkus er lidt gammeldags, hvilket helt konkret betyder, at tilskuertilstrømningen er aftagende. Hvis cirkus i fremtiden skal overleve, så skal de kombinere den gamle cirkustradition med noget helt nyt, siger Jørgen Lorenzen.

Han mener derfor, at de traditionelle cirkusser burde lære mere af de små nichecirkusser, der har formået at bryde med de gamle cirkustraditioner.

- 'Zirkus Nemo' er et godt eksempel. Søren Østergaard henvender sig til et bestemt publikum, nemlig de voksne. Derudover har han den fordel, at han ikke flytter sit telt hver dag. Han koncentrerer sig om de store byer, hvor 'Zirkus Nemo' så til gengæld ligger i en fire-fem dage. Det giver altså en stor besparelse, siger Jørgen Lorenzen til DR P4 Sjælland.

Han peger samtidig på, at krisen i den danske cirkusverden skyldes, at cirkus ikke fylder lige så meget i mediebilledet, som man så for kun få år siden.