På vej til jobsamtale? Dette skal du IKKE gøre
tilalle (Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix)
Det er din indsats og ikke dit talent, der bør være i fokus, når du går på en første date eller tager til jobsamtale. Det viser et nyt studie.

Svedige håndflader på den første date eller et bankende hjerte til en vigtig jobsamtale. Man vil gerne vise sine bedste sider frem, når der skal gøres et godt indtryk.

Her virker det oplagt at få flettet sine talenter ind i samtalen, men det er faktisk ikke den bedste strategi.

Det viser en undersøgelse fra den britiske handelshøjskole Cass Business School. Studiet er publiceret i psykologitidsskriftet Basic and Applied Social Psychology.

Derfor bør man ikke fokusere ensidigt på talenter eller succeshistorier, man skal gøre en indsats for at forklare, hvad der gjorde, at man kunne lykkes, lyder forskernes konklusion.

Det billede genkender Lars Lundmann, som er kandidat i psykologi og indehaver af konsulenthuset Lundmann.

- Hvis man som kandidat bare sidder og siger, at man er dygtig og talentfuld, så er det ikke troværdigt. Måske bliver det opfattet som pral, særligt hvis det er på en date, siger Lars Lundmann, som desuden har skrevet en ph.d. om jobsamtaler.

- Den anden part opfatter dig ofte som troværdig, hvis du fortæller nogle konkrete historier og udpensler det, du kan. Hvordan man gør det, hvem man gør det sammen med, og måske også gode og dårlige sider. Det gør det mere troværdigt, siger han.

Han nævner, at det er samme mekanisme, der ligger bag, når politiet spørger ind til de mistænktes alibi.

- De spørger ind til detaljerne, for hvis man ikke kan huske dem, så kan det være udtryk for, at man ikke har været der, siger Lars Lundmann.

Det gælder også om at være nuanceret i sin fortælling, fordi det får den anden part til at blive mere interesseret. Det viser studiet fra Cass Business School.

- Min forskning viser, at folk virkelig gerne vil høre historien bag succesen, udtaler Janina Steinmetz, som står bag studiet.

Det giver den anden person et billede af en som et varmere, mere positivt menneske, som man kan relatere til, forklarer hun.

- Hvis du for eksempel er på en date og taler om et maraton, du har løbet for nylig, så kan du måske fortælle om al den træning, der hjalp dig til at krydse målstregen.

- Eller hvis du er til en jobsamtale og taler om et succesfuldt projekt, du færdiggjorde, så kan du nævne et par detaljer om udfordringerne undervejs, og hvordan du overvandt dem.

Der er ikke nødvendigvis noget i vejen for, at man nævner nogle af de ting, der er svære for en. Det er der mange, der er bange for at gøre til en jobsamtale, men det gælder bare om at gøre det på den rigtige måde, fortæller Lars Lundmann.

- Hvis man fortæller om noget, man ikke er så god til, er det vigtigt, at man tilføjer, at det er noget, man gerne vil arbejde med og blive bedre til, siger Lars Lundmann og tilføjer:

- Dermed siger man, at man gerne vil lære nyt, man erkender sine fejl, og derfor kan man udvikle man sig.

Lars Lundmann fortæller, at der både ved en date og til en jobsamtale ofte bliver draget mange fejlslutninger om, hvordan resultatet vil blive. Det kommer sig af, at den situation, man sidder i, slet ikke minder om det, der egentlig er målet.

- Der er jo ikke nogen job, der handler om, at man skal sidde og fortælle om sig selv. At blive spurgt, hvordan man vil håndtere en opgave, er helt anderledes end at gøre det, siger han og tilføjer, at det samme gælder på en date:

- Dit forhold handler ikke om, at I skal gå på date. Det handler om, at I måske skal bo sammen, have et kærlighedsliv og et sexliv til at fungere. Det er ikke det, daten handler om.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/
via Listen To News