DR-ansat nægtet adgang på jobcenter: "Mur af manglede åbenhed"
DR-medarbejderen Nille Westh undrer sig over, at man på jobcentrene bruger så mange kræfter på arbejdsprøvninger, undersøgelser og ressourceforløb. (Foto: Privatfoto.)
DR-medarbejderen Nille Westh nåede aldrig længere end til hovedindgangen på et københavnsk jobcenter, selvom hun i over et år fulgte mennesker tilknyttet jobcentret.

Nille Westh, som laver udsendelser for DR, har aldrig været på et jobcenter.

I halvandet år har hun ellers sammen med fotografen Michelle Francati fulgt den private socialrådgiver Puk Sabber og en håndfuld af hendes klienter, som er knyttet til jobcentret på Lærkevej i Københavns Nordvestkvarter.

Men hver gang tv-holdet bad om at optage et møde på et jobcentret, var svaret det samme. Det kunne ikke lade sig gøre.

- Så jeg oplevede først og fremmest en uimodtagelig mur af manglede åbenhed. Jeg ved ingenting om, hvordan det er inde bag murene, men der er i hvert fald ikke nogen, der vil snakke om noget som helst, siger Nille Westh til Avisen.dk.

Selvom det ikke lykkedes hende at komme indenfor på jobcenteret, har hun på baggrund af mange timers optagelser lavet dokumentarserien 'Magtesløs i systemet'. Første afsnit bliver vist klokken 20.00 på DR2 tirsdag aften. De øvrige afsnit vises de næste tre tirsdage.

Chokeret over Puks historier

For Nille Westh, der tidligere har lavet den omdiskuterede tv-dokumentar 'Christianias børn', har det været en øjenåbner at følge Puk Sabber og hendes arbejde.

Det chokerede mig, det hun skrev. Det var grum læsning.
Nille Westh, DR-tilrettelægger

Efter flere år som offentligt ansat socialrådgiver etablerede Puk Sabber sig som selvstændig for bedre at kunne hjælpe mennesker, der føler sig klemte i systemet.

Ideen til dokumentarserien fik Nille Westh ved at følge den ihærdige socialrådgiver på Facebook, hvor hun jævnligt skriver om de sager og oplevelser, hun har med borgere.

- Det chokerede mig, det hun skrev. Det var grum læsning, og derfor tænkte jeg, at flere skal høre om, hvordan man bliver grebet, når man får brug for systemet. Det lød ikke som om, det var på den mest optimale måde, siger Nille Westh.

Opgør med fordomme

Der gik ikke længe, før DR-tilrettelæggeren fandt ud af, at det var de mennesker, som kommer på Puk Sabbers kontor, programmet skulle handle om. Hendes håb er at give seerne et indblik i deres liv og derigennem en forståelse af, hvorfor de er endt i de situationer, de befinder sig i.

- Vi skal identificere os med dem. De skal ikke bare fremstå som klienter og socialt udsatte. Der har været mange historier, som handlede om 'Fattige Carina' og 'Dovne Robert'. Det er ligesom om, vi omtaler dem som en gruppe, der er socialt udsatte, som ikke har noget med dig og mig at gøre, siger Nille Westh.

Hun oplever, at mange med faste job ikke skænker det en tanke, at de selv kan miste deres arbejde og faste indkomst.

- Men det slog mig, at det kunne ligeså godt være dig eller mig. Programserien var en mulighed for at gøre flere mennesker klar over, hvad der sker i det her system, siger hun.

Alting ramlede

I dokumentaren følger Nille Westh en række skæbner, der på forskellig vis føler sig ladt i stikken af det velfærdssamfund, de troede, ville hjælpe dem, når de fik brug for det.

En af dem er den tidligere succesfulde konditor Anne Sø, der fik revet sit liv op med rod, da hun blev ramt af sygdom.

- Hele verden faldt sammen, og mit eksistensgrundlag forsvandt, så gik det helt galt, fortæller Anne Sø til Avisen.dk.

Nille Westh portrætterer også Christina, der efter at have levet med en mand, tre børn og fast arbejde blev dømt for socialt bedrageri og senere blev hjemløs.

Den tidligere brandmand Tommy, der lider af PTSD (postraumatisk stress-syndrom) og søger førtidspension, er også en af de skæbner, der bliver skildret i programmet.

Hundesyg i ressourceforløb

Nille Wesths ærinde er på ingen måde at lange ud efter de offentligt ansatte socialrådgivere, forsikrer hun.

- De kan jo også være udsatte, for de administrerer jo bare et system, påpeger hun.

Det er udelukkende de regler, socialrådgiverne arbejder ud fra, som Nille Westh sætter spørgsmålstegn ved.

- Der bliver sikkert brugt mange ressourcer, og det er sympatisk, at vi gerne vil bruge ressourcer, men jeg er i tvivl om, vi bruger dem på den rigtige måde.

- For eksempel møder jeg nogle mennesker i ressourceforløb, der er hundesyge. Og dem er jeg sammen med i ti minutter og har en oplevelse af, at de er virkelig syge, og så bruger vi ressourcer på ressourceforløb, arbejdsprøvninger, undersøgelser, og jeg ved ikke hvad, siger Nille Westh.

via Listen To News