Donorsæd spreder kræftvirus
Sæddonorer kan smitte kvinde og barn med en kræftvirus. Men sæden bliver ikke tjekket. Foto: Colourbox
Hver sjette sædprøve indholder den ondsindede HPV-virus, viser en ny undersøgelse. Kontrollen med donorsæd må ændres, siger professor.

Livmoderhalskræft og endetarmskræft kan starte allerede i fosterstadiet på grund af smitsom sæd.

Det viser forskning fra Aarhus Universitetshospital og Skejby Sygehus. Faktisk indeholder hver sjette undersøgte portion donorsæd fra sædbanken Cryos den farlige HPV-virus.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Vi har fundet nogle af de ondsindede vira, som giver høj risiko for kræft. Med den viden, som vi nu har, har jeg svært ved at se, at man med god samvittighed kan blive ved med ikke at screene donorsæden," siger professor og overlæge Jakob Ingerslev til Jyllands-Posten.

HPV-virus i donorsæden betyder langt fra, at kvinden eller barnet nødvendigvis bliver smittet. Men så længe der er uafklarede spørgsmål, mener overlægen, at man skal screene.

I dag screener man donorsæd for hiv, leverbetændelse og andre seksuelt overførte sygdomme. Sædbanken Cryos vil dog gerne udvide, så man også tester sæden for HPV.

"Vi leverer sæd til 65 lande, og i ingen af landene er der regler om, at man skal teste for HPV. Der er en skrigende international efterspørgsel på sæd. Derfor handler det for os mere om at skaffe sæd, der opfylder de gældende regler, men hvis vi får besked på det, så gør vi det," siger direktør Ole Schou til avisen.

Kilde: Jyllands-Posten