Vitaminerne sidder i skrællen - sådan lyder en gammel læresætning.
Selv om mange af os som regel smider overskuddet fra frugt og grøntsager ud, så kan det være en dårlig idé.
Der sidder nemlig mange gode vitaminer i de dele af vores frugt og grøntsager, som vi normalt anser for at være skrald, fortæller Jette Jakobsen, som er seniorforsker hos DTU Fødevareinstituttet.
- Et godt eksempel er stokken på en broccoli, der indeholder meget C-vitamin ligesom resten af grøntsagen, siger Jette Jakobsen.
Det er dog ikke kun i en broccoli, at man ikke bør lade noget gå til spilde. Skrællen på kartofler og rodfrugter indeholder gode vitaminer, som man skal benytte sig af.
Særligt de nye kartofler her om sommeren skal altid spises med skræl på, fortæller Karina Kyhn Andersen, som er mad- og måltidskonsulent hos Kost & Ernæringsforbundet.
- Når man taler om at udnytte alle vitaminerne, er det vigtigt, at man får det tilberedt på en måde, så man også spiser skralden. Ingen gider for eksempel spise vintertrætte kartofler med skrald bare på grund af vitaminerne. Så tilbereder vi dem i ovnen i stedet for, siger Karina Kyhn Andersen.
Hun opfordrer til, at man formår at få tilberedt på en måde, så også de kedelige dele af grøntsagerne bliver attraktive.
Dog skal man være opmærksom på, at nogle af vitaminerne kan gå tabt under tilberedningen.
Når vitaminer bliver udsat for eksempelvis varme, kan de nemlig blive nedbrudt, og det samme kan ske ved lang tilberedningstid.
- På den anden side spiser vi flere grøntsager, når de er tilberedt, hvilket betyder flere vitaminer. Så tippet er kun at tilberede, så lang tid det er nødvendig, fortæller Karina Kyhn Andersen.
Man skal heller ikke opbevare sin frugt og grønt alt for længe, da vitaminerne i så fald bliver nedbrudt over tid.
Skrællerne fra rodfrugter som gulerødder, selleri eller persillerod kan du dog gemme i fryseren, da der kan koges fond på det til suppe en anden dag.
Karina Kyhn Andersen slår dog fast, at danskerne ikke som sådan lider af vitaminmangel.
Fakta: Dette grøntsagsaffald bør du spise:
- Citron eller appelsin: Skrællen passer godt i desserter eller dressinger. De skal bare ikke være overfladebehandlet.
- Forårsløg: Toppen af forårsløg skal ikke smides ud. Finsnit den i stedet for og læg den på toppen af din salat.
- Krydderurter: Stilkene fra basilikum, persille eller dild kan hakkes fint og bruges til pastaretter.
- Tomat og peberfrugt: Toppen og bunden af tomat og peberfrugt kan bruges til en creme. De skal blot bages først og derefter blendes.
Kilde: Karina Kyhn Andersen
/ritzau/FOKUS