Direktør: Tidsånden er imod de rige - stop nu heksejagten!
Cepos-direktør Martin Ågerup. Foto: Christian Liliendahl/Scanpix
Den borgerlige debattør Martin Ågerup mener, at milliardærer udsættes for en decideret heksejagt, og at tidsånden er dem imod.

Når politikere og samfundsdebattører siger, at de er drevet af social indignation, får det alarmklokkerne til at ringe hos den borgerlige debattør og Cepos-direktør Martin Ågerup.

Det fortæller han i en kronik i Berlingske søndag, hvor han forsøger at slå et slag for, at vi skal omfavne milliardærer og andre, der har rigeligt på kistebunden. De er nemlig helt ufortjent blevet gjort til upopulære samfundsborgere, mener han.

”Indignationen synes i stadigt mindre grad at skyldes, at nogle borgere har det skidt. Og i stadigt højere grad at bunde i den opfattelse, at nogle har det godt. For godt. De skal have det værre. Tidsånden er velhaverne imod. Politikere og kommentatorer står i kø for at fordømme høje indtægter og store formuer og foreslår at bekæmpe dem med højere skatter,” skriver han.

Der er brug for folk, der tør satse opsparingen for at slå sig ned som iværksættere. Det bliver samfundet både rigere og mere dynamisk af, mener Martin Ågerup, der er uddannet økonom.

Han understreger, at kronikken ikke skal læses som et forsvar for milliardærerne. De skal nok klare sig, mener han. Men det er snarere en kronik for alle andres skyld.

Ifølge Martin Ågerup er lande, hvor antallet af milliardærer vokser, også lande, hvor det går godt økonomisk. Selv for de borgere, der kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen.

Han slutter af med at skrive, at vi gør os selv en ”gevaldig bjørnetjeneste”, hvis vi fortsætter klapjagten på samfundets rigeste.

”Det vil være som at skyde sig selv i foden med en bazooka at drive heksejagt på velhavere, som vi oplever i denne tid, og de fikse idéer om at øge beskatningen af iværksætterens rigdom.”

Tænketanken Cepos blev stiftet i 2004 i et forsøg på at præge den politiske debat i en mere borgerlig-liberal retning. Tænketanken er inspireret af udenlandske tænketanke som American Enterprise Institute, Heritage Foundation og Adam Smith Institute.