Dine gab på jobbet koster milliarder
De søvnløse bliver ikke væk fra arbejdet, men bestiller til gengæld langt mindre på grund af træthed. Nu sætter amerikanske forskere tal på tabet. Foto: Colourbox / Scanpix
Hver fjerde har søvnproblemer. Alene i USA koster søvnløshed årligt 347 milliarder kroner i tabt arbejdseffektivitet, viser ny forskning.

At vende og dreje sig i sengen uden at få lukket et øje er ikke bare irriterende for én selv - det koster også samfundet svimlende summer hvert år.

I en ny amerikansk undersøgelse har forskere sat tal på søvnløshedens faktiske omkostninger. Og alene i USA koster de ufrivillige vågne timer mere end 63 milliarder dollars årligt - eller omregnet næsten 347 milliarder kroner. Omregnet til dage arbejder de søvnløse 11,3 dage mindre effektivt på et år.

Undersøgelsen viser, at næsten hver fjerde amerikaner i job lider af søvnløshed. Tallene bygger på besvarelser af 7.428 fra et beredt udsnit ansatte.

"Tallene er formodentlig repræsentative for såvel USA og Europa," siger Poul Jennum, overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin.

"Amerikanerne har valgt at tage de lette former for søvnløshed med, hvilket vi ikke har haft tal for før," forklarer han og tilføjer, at at omkostningerne passer godt med de europæiske tal.

Ifølge den danske søvnekspert er søvnsygdomme generelt en stor samfundsøkonomisk byrde - også sammenlignet med andre sygdomme.

Forskerne bag den amerikanske undersøgelse siger til EmaxHealth, at de var "chokeret" over at opdage den "enorme betydning" af søvnløshed på arbejdspladsen, der stort set bliver ignoreret af arbejdsgiverne, fordi det ikke betragtes som en sygdom.

Også herhjemme har det været undervurderet, mener Poul Jennum:

"Søvnløshed er et nyt emne for samfundet som sådan. Det har været kendt i den medicinske verden i rigtig mange år, men en lang række undersøgelser de seneste ti år indikerer, at man skal have en langt mere nuanceret holdning til håndteringen af søvnløshed."

Det er især udearbejdende kvinder, der har hængeøjne og gaber på jobbet. Her lider hele 27 procent ifølge den nye undersøgelse af søvnløshed.

Blandt dem, der lukker øjnene mest på puden, er arbejdere over 65 år, hvor antallet af søvnløse er på 14 procent.