VORES VALG DFs asylforslag bryder flere konventioner
Dansk Folkeparti vil flytte danske asylcentre til Afrika og Mellemøsten, men det kan slet ikke lade sig gøre, mener ekspert i asylret.

Dansk Folkepartis forslag om at flytte danske asylcentre til lande, der grænser op til uroplagede områder, er på alle måder urealistisk.

Det mener blandt andet Thomas Gammeltoft-Hansen, der er forsker på Dansk Institut for Internationale Studier og PhD i flygtningeret.

For adskillige internationale konventioner står i vejen for forslaget.

"Det kan ikke undgå at komme i strid med Flygtningekonventionen, den Europæiske Menneskerettighedskonvention, Torturkonventionen og en række andre konventioner," siger han til Newspaq.

Heller ikke Dansk Røde Kors, der driver de danske asylcentre, tror på forslaget. Udover bruddet på de internationale konventioner, tror generalsekretær Anders Ladekarl ikke på, at lande som eksempelvis Kenya vil være interesseret i at huse danske asylcentre.

"Tænk hvis Tyskland ville etablere et asylcenter for deres flygtninge i Danmark. Ville vi acceptere det? Næppe. På samme måde vil Kenya ikke acceptere, at somaliske flygtninge, der er kommet til Danmark, bliver placeret i et asylcenter i Kenya," siger han til Newspaq.

Den samme betragtning gør Thomas Gammeltoft-Hansen sig.

"At bede de lande, der i forvejen tager sig af 80 procent af verdens flygtninge om også at tage sig af de sidste 20 procent, er udenrigspolitisk urealistisk, usolidarisk i forhold til det flygtningeregime, vi arbejder med, og dybt problematisk i forhold til konventionerne," fastslår han.

Han forklarer, at den tidligere britiske premiereminister Tony Blair fremlagde et næsten identisk forslag for ti år siden, som blev skrinlagt totalt af netop samme årsager.

Dansk Folkeparti fastholder fordelene ved at behandle asylansøgeres sager i deres eget nærområde.

"Vi mener ikke, det strider mod nogen konventioner. Vi mener, at man grundlæggende gør asylansøgerne en stor tjeneste," siger partiets næstformand Peter Skaarup.

Han påpeger, at det økonomisk også vil være fordelagtigt, men heller ikke her er Thomas Gammeltoft-Hansen enig.

"Du vil skulle garantere en meget omfattende grad af retssikkerhed dernede, og det kan du dårligt. Der, hvor man har prøvet, er det blevet dyrere end at behandle sagerne hjemme," siger han.

Hverken regeringen eller oppositionen støtter DF's forslag.