DF: Von Trier-kritik er farlig
Lars von Trier gjorde sig selv upopulær, da han tidligere på året forsøgte at forklare, at han på en måde var nazist. Nu får han hug fra Dansk Folkeparti, fordi han mener, der er en linje mellem deres politik og den norske terror. Foto: BRUNO BEBERT / POLFOTO
Dansk Folkeparti raser mod Lars von Trier, som mener, at partiet skal tage medansvar for Anders Breiviks mange drab i Norge.

Det er helt hen i vejret, når Lars von Trier mener, at Dansk Folkeparti skal påtage sig et medansvar for det debatklima, som angiveligt har fået massemorderen Anders Breivik til at mene, at hans holdninger - og ikke mindst gerninger - var helt i orden.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis Søren Espersen i dag, som reaktion på den danske filminstruktørs kritik.

"Det er farligt, når man tager ansvaret fra Anders Breivik. Det er farligt at umyndiggøre en morder, ved at sige "lille Anders, det er Jesper Langballes, Søren Espersens og Lars von Triers skyld, at du gjorde, som du har gjort"," siger Espersen til Newspaq.

Lars von Trier har sagt til Politiken, at han mener, at hele Danmark - men især Dansk Folkepartis leder - har et særligt medansvar for massakren i Norge.

"Jeg synes, at der går en direkte linje fra Pia Kjærsgaards menneskesyn og til Utøya. Man må kræve, at Pia Kjærsgaard træder frem og tager sin del af ansvaret for det, der er sket i Norge. For det er en holdningsændring, som hun og hendes parti med stor succes har repræsenteret," siger han til Politiken.

Men den holder ikke, mener Søren Espersen.

"I min verden går der en Berlin-mur mellem den frie debat og så vold og terror. Anders Breivik tog det skridt over muren, og det er ingen andres skyld, end hans egen," siger Espersen, som kalder Trier for "fjollet" og dertil undrer sig over, at Trier for nylig sad i Cannes og "pralede med, at han var nazist".

Trier ærgrer sig også på egne vegne i lyset af den norske terror - nemlig over sin film 'Dogville', der på Breiviks nu lukkede Facebook-profil ifølge Politiken optrådte som en af nordmandens favoritfilm.

"Jeg har det vanvittig dårligt med at tænke på, at 'Dogville', som ellers i mine øjne er en af mine mest vellykkede film, skulle have været en slags drejebog for ham. Det er rædselsvækkende," siger Lars von Trier til avisen.

Filmen ender med, at hovedpersonens, spillet af Nicole Kidman, far skyder alle indbyggerne i en lille landsby ned, da de har misbrugt datteren.