DF truer med at trække soldater hjem
Hvis en dødsdømt afghansk journalist bliver slået ihjel, er det slut med støtten til Afghanistan, siger Dansk Folkeparti. Ro på, siger udenrigsministeren.

Af Kaare Sørensen, kaso@avisen.dk

Han læste nogle artikler på internettet om kvinders rolle i Islam, printede dem ud og gav kopierne videre til sine venner.

Og derfor står den afghanske journaliststuderende Parwiz Kambakhsh nu til at miste sit liv: dødsdømt af den øverste provinsdomstol i Balkh i det nordlige Afghanistan.

Men hvis den 23-årige Kamkabhsh bliver dræbt med regeringens godkendelse, er det samtidig farvel til Dansk Folkeparties støtte til krigen i Afghanistan.

»Jeg kan ikke forestille mig, at vi ¿ under de forudsætninger - vil være med mere. Hvis han henrettes, er vi tilbage, hvor vi var før 2001. Så er der ikke mere nogen ræson i det i forhold til vores tropper og myndighedsudøvelse i Afghanistan,« siger udenrigspolitisk ordfører Søren Espersen ifølge Danmarks Radio.

Han understreger, at Dansk Folkeparti gerne vil kæmpe i Afghanistan »af hensyn til vores egen sikkerhed«, men regeringen skal skiftes ud. Også selvom præsident Hamid Khazais regering er folkevalgt.

Ligesom nazitiden

»Den nuværende regering eksisterer kun på koalitionens nåde og barmhjertighed. Den form for folkevalgt regering havde man også i nazitidens Tyskland, og det var jo ikke ligefrem noget, man ville acceptere efter krigen - selvom den var folkevalgt. Det er fuldstændig sammenligneligt. Hvis man bare erstatter én form for Taliban-regering med en ny form, er der slet ingen mening i det her længere,« siger han.

Danmark har været i Afghanistan siden 2002 og har omkring 700 styrker i landet.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) håber, at han kan overtale regeringen til at stoppe dødsstraffen. Det er sket før med succes, siger han.

»Vi er ikke ude for at hjælpe en Sharia-stat, som gør den slags. Hvis de laver en Sharia-stat, skal de ikke regne med, at Danmark bliver derude,« siger Per Stig Møller ifølge Politiken.

Hovedpersonen selv har afvist alle beskyldninger om blasfemi. Han har nu fået en uge til at forberede sit forsvar til appelsagen i Kabul på søndag.

via Listen To News