DF dumper regioners medicinmodel
"Vi skal se på medicinens effekt og ikke på prisen. Det undrer mig, hvis det er sådan en model, regionerne præsenterer," siger DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt. Foto: Scanpix/arkiv
Det er udelukkende effekten og ikke prisen, der skal være grundlag for regionernes medicinvurdering, siger DF.

Står det til Danske Regioner, skal prisen fremover inddrages, når det besluttes hvilken sygehusmedicin, der skal bruges i Danmark. Det viser et notat, som Altinget er kommet i besiddelse af.

I dag bliver lægemidler vurderet i forhold til, hvor effektive de er, men regionerne har advaret mod, at ny og dyr medicin er en bombe under sundhedsvæsenets økonomi.

Fredag præsenterer Danske Regioner derfor en ny model for, hvordan sundhedssystemet skal håndtere de stigende udgifter til ny medicin.

Folketingets næststørste parti, Dansk Folkeparti, afviser dog på forhånd at støtte en model, hvor prisen også bliver inddraget.

- Vi støtter det ikke. Vi skal se på medicinens effekt og ikke på prisen. Det undrer mig, hvis det er sådan en model, regionerne præsenterer, siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Ifølge notatet skal regionernes indkøbsorganisation, Amgros, udregne en maksimumspris på de enkelte medicinprodukter. Forud for det har medicinrådet på en skala fra et til seks vurderet, hvor stor en effekt medicinen har.

Danske Patienter, som er en paraplyorganisation for nogle af de største danske patientforeninger, er ligeledes stærkt kritisk over for regionernes model.

- Danskerne har ret til at få medicin, som virker, og som patienten har gavn af. De skal også have den, selv om den er dyr, siger formand for Dansk Patienter, Lars Engberg.

Dog glæder det formanden, at der er lagt op til en skarpere faglig vurdering af lægemidler.

Til Altinget siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) via Sundhedsministeriets presseafdeling, at regeringen ikke vil "blåstemple" den nye model her og nu.

Liselott Blixt forventer dog, at regeringen vil have samme holdning til modellen som Dansk Folkeparti.

- Jeg tror ministeren er flink og åben over for, hvad Bent Hansen (formand for Danske Regioner, red.) sætter gang i. Vi skal jo ikke have et slagsmål mellem ministeren og regionerne for åben skærm, siger hun.

- Jeg regner ikke med, at regeringen vil støtte, for så løber de fra det, de sagde før valget.

Sundhedsministeren har dog varslet et opgør med de stigende medicin priser.

I en kronik i Berlingske lagde ministeren op til en debat om prioritering af ny medicin, hvis den sundhedsmæssige gevinst vurderes at være for lille i forhold til prisen.

/ritzau/