Det norske Arbeiderparti stormer frem

Men det danske søsterparti, Socialdemokraterne, skal ikke forvente at få flere stemmer af den grund ved næste valg, forudser Hans Engell.
Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, har håndteret tragedien i Norge så godt, at det nu smitter af på meningsmålingerne.
Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, har håndteret tragedien i Norge så godt, at det nu smitter af på meningsmålingerne. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Polfoto

Efter tragedien i Norge stormer det norske Arbeiderparti med statsminister Jens Stoltenberg frem i meningsmålingerne. Var der valg i dag, ville partiet gå frem med hele 11,7 procentpoint og have opbakning fra 40,4 procent af de norske vælgere. Men i Danmark skal Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, ikke forvente en afsmittende effekt.

Den norske måling er gennemført for de norske medier, Nationen og Klassekampen, i dagene efter Anders Breiviks terrorangreb den 22. juli, som i alt kostede 77 mennesker livet. Ifølge Nationen ville det resultat give det bedste valg for Arbeiderpartiet siden 1985, hvor Gro Harlem Brundtland førte partiet til sejr med 40,8 procent af stemmene.

Men selvom der er tale om et søsterparti til det danske socialdemokrati, så skal Helle Thorning og hendes partifæller ikke forvente nogen fremgang ved næste valg på den baggrund. Det fastslår politisk kommentator Hans Engell.

"Når vi skal til valgurnerne, så vil vælgerne reagere på den danske politiske og indenrigspolitiske dagsorden og ikke tragedien i Norge," fastslår han over for Newspaq. Vælgerne kan godt skelne mellem tragedien i Norge og dansk politik.

Han peger på, at de nyeste danske meningsmålinger heller ikke viser nogen effekt på dansk politik. Det vil være velfærdsspørgsmål, der kommer til at fylde valgkampen for danskerne, forudser Hans Engell.

"Man skal heller ikke glemme, at grunden til, at det norske Arbeiderparti er gået så meget frem, skyldes både en sympati og opbakning til et parti, der er meget hårdt ramt, og så ligger der også en betydelig opbakning til statsminister Jens Stoltenberg for hans måde at håndtere det, der er en national krisestund for Norge," siger Hans Engell.

Han peger i øvrigt på, at mens der er ikke er de store forandringer for de danske partiers tilslutning, så har den svenske konservative statsminister fået stor kritik for sin håndtering af tragedien i Norge. Han har ikke vist medfølelse nok, mener vælgerne, og det koster i meningsmålingerne i øjeblikket.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.