Kommentator: Regeringen er i opløsning

Lars Barfoeds (K) forslag om en lynafviklet folkeafstemning om EU-forbeholdene er en amatøragtig tabersag uden lige, mener Hans Engell.
Statsministeren er ved at miste grebet om sin regering, mener politisk kommentator Hans Engell.
Statsministeren er ved at miste grebet om sin regering, mener politisk kommentator Hans Engell. Foto: Casper Christoffersen/Scanpix

"Panikken har grebet regeringspartierne."

Sådan lyder den korte version af politisk kommentator Hans Engells analyse af dagens mange udmeldinger fra dansk politiks blå fløj.

I morges foreslog den konservative leder, Lars Barfoed, i Politiken, at man tager en folkeafstemning om Danmarks tre EU-forbehold, før Danmark i januar 2012 overtager EU-formandskabet.

Det forslag affødte modstridende kommentarer fra regeringspartiet Venstre. Hvor politisk ordfører Kristian Jensen (V) og formand for Udenrigspolitisk Nævn, Eva Kjer Hansen, (V) på folketingsgruppens vegne bakkede op om den forhastede afstemning , så blev Barfoeds forslag skudt ned af både statsministeren og finansministeren.

Ifølge Hans Engell vidner det om en "regering i opløsning," som han udtrykker det.

"Det er amatøragtigt at begynde at spille på euro-forbeholdet, når Grækenland er på vej mod statsbankerot og euroen befinder sig i den dybeste krise. Det er amatøragtigt at tro, at man kan skabe en realistisk debat om det emne," siger han til Newspaq.

Hans Engell mener, at Lars Barfoeds forslag ikke kunne være timet dårligere.

"Jeg kan forestille mig, at det er meningen, at Barfoeds forslag skal aflede noget af opmærksomheden fra grænsekontrols-debatten, for ellers er der intet som helst, der taler for en euro-afstemning på nuværende tidspunkt," siger han.

Udover at være en afledningsmanøvre kunne det konservative forslag også være ment som en kile mellem Socialdemokraterne, der er for euroen, og Socialistisk Folkeparti, der er imod.

"Det her er Barfoeds lidt ubehjælpsomme måde at forsøge at skabe splid i rød blok. Men det bliver et selvmål af dimensioner, for rød blok når slet ikke at svare, før spliden allerede er skabt i blå blok," siger Hans Engell.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.