Derfor stjæler Tyskland arbejdspladser fra Danmark
Danish Crowns slagteri i Ringsted er det seneste sted, hvor koncernen har nedlagt danske arbejdspladser. 280 blev fyret i marts. (Foto: Liselotte Sabroe /arkiv/Scanpix)
Polske slagteriarbejdere i Tyskland får omkring 65 kroner i timen og kan fyres med en dags varsel. Det er en af årsagerne til, at Danish Crown flytter arbejdspladser til Tyskland.

De seneste ti år har Danish Crown fyret 6.500 medarbejdere. Samtidig er antallet af Danish Crown-medarbejdere i udlandet vokset med ca. det samme tal.

Det skriver finans.dk.

De lave tyske lønninger er hovedårsagen, men også de generelle rammevilkår for produktion af slagtesvin er bedre i Tyskland end i Danmark.

En timeløn på 65 kroner og mulighed for at afskedige medarbejdere nærmest uden varsel, hvis produktionen falder, gør det langt mere attraktivt at slagte svin i Tyskland end herhjemme.

Derfor flytter også forarbejdningen af kødet til Tyskland i stor stil. Inklusiv udgiften til transport koster det kun 50 kroner at udbene en forende i Tyskland, men 100 kroner i Danmark.

Danish Crown er nu på vej til at skære i antallet af medarbejdere i Ringsted, og det er en naturlig konsekvens af forskellen i omkostninger, skriver finans.dk

Bor på nedlagt mejeri

På de tyske slagterier er medarbejderne ofte ikke direkte ansat, men hos underleverandører, der leverer billig og fleksibel arbejdskraft.

Underleverandørerne har ikke alle et lige godt ry. For nylig strejkede en gruppe polske slagteriarbejdere, fordi de ikke havde fået udbetalt hele deres løn. Polakkerne bor desuden under usle forhold på et nedlagt mejeri, hvilket de betaler en del af deres løn direkte til underleverandøren for.

Ifølge Fagbladet 3F fortæller nogle af polakkerne, at de skal betale store bøder, hvis de ikke rydder op på sovesalene, og at de er blevet truet med vold, hvis de brokker sig.

- Vi har hørt de rygter, og det er selvsagt fuldstændigt uacceptabelt, hvis noget sådant forekommer. Rygterne er fremsat anonymt, vi har ingen beviser, og vi kan kun opfordre de pågældende medarbejdere til at komme til os eller endnu bedre: Gå til politiet, siger Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown, til finans.dk.

via Listen To News