Milliardoverskud: Danish Crown beskyldes for klynk
Danish Crown har fået afgiftslettelser, der vil spare dem et pænt tocifret millionbeløb om året. Alligevel lukker de to fabrikker i Faaborg og flytter produktionen til England. (Foto: POLFOTO/ Rasmus Flindt Pedersen)
Slagteriernes problem er ikke høje afgifter, men at danske svin bliver slagtet i Tyskland i stedet for herhjemme. Det er her, politikerne skal sætte ind, hvis de vil sikre danske arbejdspladser, mener forsker.

Selvom slagterierne allerede har fået afgiftslettelser for millioner, efterspørger Danish Crown endnu flere lettelser, hvis de skal være konkurrencedygtige og fastholde arbejdspladser i Danmark.

Men slagteriernes største problem er ikke høje afgifter, mener Bjarke Refslund fra Aalborg Universitet, der forsker i slagteribranchen.

Problemet er, at næsten en tredjedel af de danske svin ikke bliver slagtet i Danmark, men i stedet bliver kørt til Tyskland.

"Det er en kæmpe udfordring i forhold til arbejdspladser i Danmark. Så hvis man skulle sætte ind et sted, er det der, der er mest at komme efter," siger han.

Læs også: Danish Crown får millioner af staten: Fortsætter med at fyre

For ti år siden blev alle danske svin slagtet på danske slagterier. Men siden har landmændene fundet ud af, at de kan tjene mere, hvis de sælger smågrisene til tyske landmænd.

Derfor bliver omkring ti millioner danske smågrise eksporteret hvert år, primært til Tyskland hvor de bliver opfostret og slagtet.

"Hvis man i stedet slagtede de svin i Danmark, ville vi også have markant flere arbejdspladser," siger Bjarke Refslund.

Mere konkurrencedygtige vilkår

Danish Crown er enige med Bjarke Refslund i, at slagtningen af danske svin i udlandet er et af branchens helt store problemer.

Men ifølge pressechef Jens Hansen er den eneste løsning at give slagterierne mere konkurrencedygtige vilkår.

"For så kunne landmændene tjene så godt, at det bliver lige så attraktivt at opdrætte slagtesvin i Danmark, som det er i Tyskland. Og så var der langt færre, der ville sælge smågrisene til tyskerne," siger han.

Det er helt afgørende for Danish Crown, at de ikke skal betale mere i afgifter end deres tyske konkurrenter.

Danish Crown er konkurrencedygtige

Det er fornuftigt at sikre, at slagterierne har rimelige rammevilkår i forhold til deres konkurrenter, mener Bjarke Refslund.

"Men der er langt derfra til at sige, at de bare kan få det, som de vil. For selvom man fjerner alle afgifterne, vil der jo altid være nogen, der kan gøre det billigere," siger han.

Og faktisk kan man slet ikke sige, at Danish Crown ikke er konkurrencedygtige, mener Bjarke Refslund.

"De sælger alle de svin, de slagter i Danmark, og de har en rigtig stærk indtjening på omkring to milliarder kroner om året. Så min vurdering er, at de er meget konkurrencedygtige," siger han.

Han påpeger, at afgiftslettelserne forbedrer Danish Crowns konkurrenceevne på kort sigt.

"Men om det betyder flere danske arbejdspladser på lang sigt er umuligt at sige noget om" siger han.

via Listen To News