Derfor skal din chef give dig en julegave i år
Så er det bevist. Julegaven fra chefen betyder noget ... (Foto: Colourbox)
Julegave fra chefen gør en stor forskel, viser ny undersøgelse. I det offentlige skærer de fra - i det private får man endnu større gaver i år

Sådan gør du mig så glad, chef.

En ny undersøgelse fra analyseinstituttet Wilkens viser, at over 75 procent af danskerne svarer, at de bliver glade, når chefen giver julegaver.

Også selvom man fik tilbudt, at pengene fra julegaven blev brugt på medarbejderne på en anden måde.

Julegaven fra chefen handler om anerkendelse, siger ekspert i arbejdsglæde, Arlette Bentzen.

- Julegaven gør, at medarbejderne får følelsen af, at de er betydningsfulde, forklarer Arlette Bentzen.

Send et håndskrevet kort

Det er derfor ligegyldigt, hvad julegaven koster. Det er signalværdien, der batter, mener eksperten.

- Om gaven har kostet 50 eller 5.000 kroner, betyder ingenting. Det væsentlige er følelsen af, at 'min chef har tænkt på mig', siger Arlette Bentzen.

Og skulle man som chef have ambitioner om at nappe titlen som Årets leder, er det vigtigt ikke at bede medarbejderne om at 'hente gaven på lagret', lyder det fra Arlette Bentzen. Jo mere personlig, man kan gøre det, jo bedre.

- Et håndskrevet kort fra ens nærmeste chef gør en forskel. Det husker folk flere år efter, siger Arlette Bentzen, der har et friskt eksempel fra børneafdelingen på Rigshospitalet.

- Her sendte afdelingscheferne et personligt julekort hjem til samtlige medarbejderes privatadresse. De har aldrig nogensinde fået så positiv respons på et initiativ før, fortæller Arlette Bentzen.

Gaveregn i det private

Og er man en af de mange, der bliver glad for årets firmajulegave, så tyder det på, at man skal ønske sig at være ansat i det private.

I det offentlige bliver der nemlig længere og længere mellem julegaverne. Flere kommuner har valgt at spare gaverne væk. I en undersøgelse, som DR P4 København foretog i begyndelsen af december, er det kun medarbejderne i 7 ud af 26 kommuner, der kan se frem til positiv opmærksomhed fra chefen.

Til sammenligning giver ni ud af ti private virksomheder julegaver til deres ansatte, der endda kan se frem til endnu større gaver i år. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv.

- Vi ved, at julegaver har direkte indflydelse på ens trivsel på arbejdspladsen. Da krisen var på sit højeste, overvejede mange virksomheder hvilke frynsegoder, der skulle skæres væk. Julegaven var det sidste, man overvejede, fortæller Rikke Ørum, underdirektør i Dansk Erhverv.

- Julegaven ville gøre for ondt. Så hellere en af de årlige fester, siger Rikke Ørum. 

Sådan spurgte vi

Nogle virksomheder har afskaffet julegaver til medarbejderne, andre giver altid. Men betyder jule-gaven noget for medarbejderne?


Ja, man bliver glad, når man får en gave fra sin chef 75 procent

Nej, så hellere bruge pengene på medarbejderne på en anden måde 18 procent Ved ikke 7%

I alt 100 procent

Undersøgelsen er gennemført i analysebureauet Wilkes webpanel Wilke Wisdom. Der er blevet gennemført i alt 1.020 interviews med personer over 18 år.

via Listen To News