Derfor er det ikke forår endnu
Enkelte af blomsterne er sprunget ud, men det er bøgen i hvert fald ikke. Men er det så forår eller ej? Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Er det forår nu? Vejret siger nej. Men ifølge kalenderen er det forår - eller er det?

Danskerne taler dagligt om det, og vi har ventet på det så længe, at det virker som om, det aldrig kommer. Foråret. For hvornår er det nu i virkeligheden, det er forår i Danmark?

- Ja, det spørger jeg også mig selv om, når jeg kigger ud af vinduet, lyder det fra Jørgen Christensen-Dalsgaard, som er ph.d. og professor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

- Men ud fra et videnskabeligt synspunkt, så skal vi kigge på forårsjævndøgn, altså når solen står på ækvator, og dag og nat i princippet er lige lange. Det sker den 20. marts i år, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard til Ritzau Fokus.

Men her stopper jagten på forårets komme ikke.

For der er flere definitioner, og derfor er der også flere svar. Hvis man deler kalenderåret op i fire årstider, der hver især består af tre måneder, så er vi netop trådt ind i foråret fra den 1. marts, selv om mange danskere stadig ikke kan få øje på skiftet i årstiden, når de kigger ud under paraplyen eller salter fortovet.

- Vi siger officielt, at foråret er marts, april, maj. Det gør vi, fordi det rent praktisk er en stor fordel at have faste klimaperioder, når vi skal føre statistik og sammenligne temperaturer og klimaforhold fra år til år. Derfor holder vi fast i de her tremånedersblokke, lyder forklaringen fra Mikael Scharling, som er klimatolog hos Danmarks Meteorologiske Institut.

- Men vi har også en anden mere uvidenskabelig og uofficiel definition, hvor vi kigger på temperaturen. Her siger vi, at foråret begynder, når minimumstemperaturen ligger mellem 0 og 10 grader. Den forklaring spiller mere på det, som almindelige mennesker mærker på egen krop, nemlig at nu er der forår i luften. Men det er der så ikke endnu, uddyber DMI's klimaekspert, Mikael Scharling.

Men hvis vi skal kunne mærke det på egen krop, før vi endeligt beslutter os for, at det er forår, så kommer vi til at vente lidt endnu.

- Vi skal nok i hvert fald en uge eller halvanden frem, før det ser ud til, at vi slipper for nattefrosten. Så det kan vi glæde os til, lyder prognosen fra Mikael Scharling fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Faktaboks om forår:

- Ifølge den traditionelle kalender, så har det været forår siden 1. marts. Ifølge den astronomiske definition er det først forår fra forårsjævndøgn, altså den 20. marts i år.

- Marts måned i Danmark har siden 2012 haft en gennemsnitstemperatur på 3,6 grader.

- En klassisk bebuder om foråret er, når bøgen springer ud. Det skete den 10. april sidste år og den 22. marts året før, hvilket var rekordtidligt. Generelt springer bøgen tidligere ud hvert år i løbet af de sidste 50 år på grund af klimaforandringer.

/ritzau/FOKUS