Tæt på verden De nyrige lande hænger i bremsen
Planer om investeringer i infrastruktur i Indien er næsten ophørt. Her foto af India Cements, Sankar Nagar, Thalaiyuthu. CC BY via flickr.com kumaravel
Investorers mistro til den økonomiske fremtid har ramt de mindre aktiemarkeder. Væksten i Indien i fare for at stivne.

Over de seneste 12 måneder er kun et eneste af de såkaldte emerging markets for nyrige landes aktier gået op. Bortset fra Indonesien er det gået baglæns for alle. Også de nyrige, der skulle være med til at få Europa ud af finanssumpen.

Det er Europa, der er med til at hive de nyrige ned. Her tænker man især på de såkaldte BRIK-lande Brasilien, Indien, Kina, Sydafrika og Rusland. De fleste aktiemarkeder har klaret sig som Europas eller værre.

Aktiemarkeder

Investeringer i et lands virksomheder er en god indikator for tillidet til landets økonomiske fremtid. Bunden på listen over disse særligt udvalgte store og lovende markeder er Egypten, hvis aktieindeks er skredet næsten 50 procent.

Mens man måske kan forstå, at tilliden til Egypten ligger på et forsigtigt sted, er historien noget andet med Indien, der med sin enorme økonomiske vækst burde skinne i solen. Indiske virksomheder en næstsidst på listen med et tab på 37,2 procent.

I henhold til Thomson Reuters er Brasilien faldet 24,6 procent, Rusland og Kina begge næsten 20 procent og Sydafrika med 16,4 procent. Tyrkiet er nede 37 procent.

Europa

Finanskrisen i Europa, hvor det er svært at låne penge, og hvor investorer i alt fra statsobligationer til aktier er særdeles nervøse, påvirker negativt Ungarn og Polen, der begge er nede med en tredjedel.

Der er flere udspil, der forsøger at kanalisere især kinesiske overskud ind i europæiske statsobligationer direkte eller via internationale organisationer som Valutafonden.[pagebreak]

Kriserne for statsobligationer i Grækenland, Italien og andre lande handler om investorers mistro til, at de kan få deres kapital forrentet. De samme mistro rammer de nyrige landes aktiemarkeder.

Indien

På overfladen ser alt fint ud for Indien, der har en vækst på 7 procent i sit nationalprodukt. Det er et imponerende tal, finanskrisen taget i betragtning. Men der er tegn på, at landets økonomi er ved at blive anstrengt.

Mængden af planer for nye investeringer i store projekter som infrastruktur, miner og telekommunikation er skrumpet ind til næsten ingenting, skriver to analytikere i finansbloggen breakingviews på Reuters.com.

Statsunderskuddet vokser, valutaen Rupee klarer sig rædselsfuldt, og inflationen er stædigt høj selv om rentesatserne er hævet til 8,5 procent. Hele 13 gange har nationalbanken pillet ved renterne de sidste 18 måneder.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.