Danskernes tillid til politikere er på historisk lavpunkt
En ny undersøgelse viser, at befolkningens tillid til politikerne på Christiansborg er helt i bund og i nyere tid aldrig har været ringere. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Efter et politisk efterår med flygtningekrise og EU-afstemning er danskernes tillid til politikerne på et historisk lavpunkt.

På vej på juleferie efter et turbulent politisk år med folketingsvalg, flygtningekrise og folkeafstemning får Lars Løkke Rasmussen, Mette Frederiksen, Kristian Thulesen Dahl og alle de andre folketingsmedlemmer nu en rigtig dårlig julegave fra vælgerne. En ny undersøgelse viser nemlig, at befolkningens tillid til politikerne på Christiansborg er helt i bund og i nyere tid aldrig har været ringere.

Seks ud af ti danskere erklærer, at de har meget lille eller ret lille tillid til politikere i al almindelighed. Og ser man alene på den gruppe, der har svaret, at de har meget lille tillid til politikerne er det historisk højt, nemlig næsten hver fjerde vælger.

Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4 blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere i perioden fra 9. - 14. december.

Tilbage i 2011 var det ifølge det store valgprojekt fra Aarhus Universitet kun hver tiende vælger, der havde meget lille tillid til politikerne i al almindelighed. Sidste år var det hver sjette vælger, hvis tillid til politikerne kunne ligge på et meget lille sted. Og i år er det altså vokset yderligere til knap hver fjerde vælger ifølge A4-undersøgelsen.

Valgforsker ved Aarhus Universitet, professor Rune Stubager, mener, at sådanne mistillidstal bør ryste julefreden i ganske mange politikerhjem.

- Når andelen af vælgere, der har meget lille tillid til politikerne, vokser år for år, er det noget, som politikerne bør tage meget alvorligt, siger han til Ugebrevet A4.

Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), finder det nedslående, at Hr. og Fru Danmark i stigende grad mister tilliden til de folkevalgte.

- Det er afgjort et problem for folkestyret, og vi er nødt til at tage det alvorligt. Jeg synes ikke, at vi kan leve med, at befolkningens tillid til politikerne ligger så lavt, siger hun.

Alternativets leder Uffe Elbæk peger på, at det blandt andet er manglende gennemsigtighed omkring den politiske beslutningsproces, som får danskerne til at miste tilliden til politikerne.

- Og så er der den negative symbiose, der er mellem medier og politik. I takt med, at der er en hårdere konkurrence medierne imellem, bliver hele konflikt-dynamikken skrevet op. Og det spiller sammen med et politisk miljø, der også gør en dyd ud af konflikten - blandt andet mellem regering og opposition. Men folk gider ikke. De slukker for fjernsynet eller stempler mentalt ud, når de bliver talt ned til, siger Uffe Elbæk.

Alternativets leder opfordrer dog også politikerne til at se indad, hvis man skal gøre op med den stadigt større tillidskløft mellem befolkningen og de folkevalgte.

- Det er altid ubehageligt at skulle pege fingre ad andre. Men der har været et hav af sager, som ikke har set så charmerende ud for os politikere som branche. Der er mange kolleger, som er blevet hængt ud - mere eller mindre berettiget - og så begynder hele mediemøllen igen, siger Uffe Elbæk.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen peger også både på løftebruds-diskussionen og personsager som årsager til den stigende mistillid. Og han lægger ikke skjul på, hvem, der har ansvaret for udviklingen.

- Det har vi som politikere. Det er helt klart. Vi kan godt forsøge at tørre det af på pressen, men i sidste ende falder det tilbage på os, siger Jakob Ellemann-Jensen til Ugebrevet A4

Venstres politiske ordfører bakker Uffe Elbæk op i, at politikerne også er nødt til at starte med sig selv og gøre noget ved den politiske kultur på Christiansborg og måden, man debatterer med hinanden.