Danskernes fest-drøm: Gi' mig en skuespiller til bords
Ditte Arnth forstår godt, at flest danskere vil sidde ved siden af en skuespiller til en fest. Hun er selv skuespiller. (Foto: )
Skuespillere topper listen over dem, vi helst vi have til bords til en fest.

Danskerne har en bøn til alle dem, der laver bordplaner til fester: Giv os en skuespiller til bords. Eller en politiker. Men fri os for en murer eller en advokat.

Det er resultatet af en undersøgelse, som Wilke har lavet for Avisen.dk.

Næsten en fjerdedel af de 1.058 adspurgte svarer, at de foretrækker at have en skuespiller ved sin side til en fest.

Om undersøgelsen

Wilke har spurgt 1.058 danskere om:

"Hvem ville være mest spændende at sidde ved siden af under middagen til en fest eller sammenkomst?"

Svarene fordeler sig således:

 • Skuespiller 24,6 procent.
 • Politiker 16,4.
 • Biolog 9,7.
 • Læge 6,7.
 • Skolelærer 5,9.
 • Landmand 4,8.
 • Direktør 4,6.
 • Sosu-assistent 4,3.
 • Advokat 3,6.
 • Murer 3,3.
 • Butiksansat 3,1.
 • Andet: 13,1.

Undersøgelsen er lavet for Avisen.dk 

UDVID

Ditte Arnth er skuespiller. Hun har selv optrådt på det store lærred, hvor hun har spillet over for stjerner som Pilou Asbæk, Thomas Bo Larsen og Casper Christensen. Som skuespiller kan hun godt forstå danskernes valg af hendes profession som deres foretrukne sidemand til en fest.

- Alle vil da gerne sidde ved siden af Pilou Asbæk eller Mads Mikkelsen til en julefrokost, det er da klart. Jeg tror, at alle til en julefrokost gerne vil sidde til bords sammen med en, som er mere interessant end én selv eller i hvert fald lige så interessant, og deres liv er i hvert fald til tider ret glamourøst, siger Ditte Arnth.

Direktør startede debat

Iværksætteren og millionæren Martin Thorborg satte tidligere på året gang i debatten om, hvilken faggruppe det er sjovest at få til bords til en fest, da han blev interviewet om den danske elite i Berlingske.

- Jeg vil hellere sidde til bords med en minister, en erhvervsdirektør, en forsker eller en opdagelsesrejsende, end jeg vil sidde til bords med hr. og fru Danmark. Jeg ved godt, det er sådan noget, man ikke må sige, men det er min ærlige mening, sagde Martin Thorborg.

MARTIN THORBORG UDDYBEDE SIN UDTALELSER TIL AVISEN.DK. LÆS DET HER.

Og spørger man Ditte Arnth om hendes holdning til Martin Thorborgs udtalelser, falder svaret prompte:

- Jeg synes, det er ærligt at melde sådan ud. Han skal have lov til at have sin mening om, hvem han synes er interessante, siger hun, inden hun folder svaret lidt mere ud:

- Men jeg synes, det er lidt snobbet, at han skal dømme folk ud fra hvad de laver. Det glemmer han lidt ved at sige, at han kun vil sidde ved siden af nogen, som ligner ham selv.

Lagt på hylden på grund af graviditet

Selvom 35-årige Ditte Arnth har haft roller i film som Player og Spies & Glistrup og senest i dramaserien Mercur på TV2 Charlie, er livet som skuespiller langt fra den dans på roser for Ditte Arnth, som man som udenforstående ellers sagtens kunne bilde sig ind. Og som måske er årsag til, at vi gerne vil have hende til bords til en fest.

- Når man har været på barsel to gange, så begynder tilbuddene at blive færre og færre, og når man også er blevet 35, så bliver der også mindre og mindre. Så eftertragtet vil jeg nok ikke kalde mig lige pt. Sådan er det når man er kvinde i den her branche, så bliver man lagt på hylden, når casterne finder ud af, at man bliver gravid, siger hun.

Ind og ud af jobcentre og til Rivieraen

En tommelfingerregel blandt skuespillere siger, at 10 procent af de danske skuespillere tager 90 procent af arbejdet. Det betyder, at omkring 90 procent af de resterende skuespillere skal dele de sidste 10 procent af arbejdet.

- Den pulje er jeg helt klart en del af. Jeg kan ikke leve 100 procent af at være skuespiller, så jeg må spæde til med et deltidsarbejde. Det er forbundet med meget tabu at sige, at man også laver noget andet ved siden af. Man vil jo allerhelst være en del af dem, der kan sige, at de bare flyver fra det ene job til det andet, siger Ditte Arnth.

- Det at være skuespiller er en bumlet vej for mange, tror jeg. De 10 procent har måske et meget glamourøst liv, men sådan er virkeligheden ikke for langt de fleste skuespillere. Der er der lange perioder med arbejdsløshed og ind og ud af jobcentre og jobmøder og andre job, man kan stykke sin økonomi sammen med. Så derfor tror jeg, det er meget tabubelagt at sige, at man bare har et helt almindeligt rugbrødsarbejde ved siden af, siger hun.

Alligevel kan hun godt forstå, at danskerne gerne vil have hende som borddame til julefrokosten:

- Jeg har spillet sammen med Casper Christensen i Player, der blev optaget i Sydfrankrig. Der får jeg typisk spørgsmål, om han er lige så sjov i virkeligheden. Det er typisk den slags ting, folk gerne vil høre.

- Filmen fik en hård medfart i biografen, men vi havde det sjovt, da vi lavede den. Det var total legestue for voksne. Det var simpelthen så sjovt at være en måned væk og bo på hotel og filme på en båd. Vi var i lækker sol i varmen, og der var restauranter ved stranden ved Rivieraen, siger hun, inden hun slutter:

- Men noget er misundelsesværdigt, og andet er virkelig ikke misundelsesværdigt.

via Listen To News