Mens de danske fødevarepriser fortsat ligger på historisk høje niveauer, ser de ikke ud til at have en positiv effekt på danskernes madspild.
I hvert fald smider danskerne i gennemsnit for 605 kroners mad ud på månedlig basis, konkluderer en ny undersøgelse fra måltidskasseleverandøren HelloFresh.
Ifølge den nye undersøgelse, der er foretaget af analyseinstituttet Censuswide på vegne af HelloFresh, bruger danskerne i gennemsnit 2.752 danske kroner på mad om måneden. Heraf ender knap en fjerdedel (22 procent) af den indkøbte mad, svarende til 605 kroner, i skraldespanden. Samtidig viser en opgørelse fra 2021 fra Miljøstyrelsen, at danske husholdninger alene kasserer 247.000 ton mad i alt hvert år.
Madspild er dermed mere udbredt blandt danskerne end på verdensplan generelt, hvor 17 procent af al mad smides ud ifølge en FN-rapport fra sidste år.
- Tallene viser tydeligt, at reduktion af madspild udgør en vigtig indsats for klimaet. Men det er mere end bare klimahensyn, der gør, at vi skal være opmærksomme på, hvor meget mad vi køber og tilbereder. Det har også en stor betydning for vores private økonomi, siger Sara Hoffgaard, madekspert hos HelloFresh og fortsætter:
- Højere fødevarepriser og mindre luft i husholdningsbudgettet på grund af inflation har gjort os mere opmærksomme på madspild, men vi har stadig lang vej igen. Det er simpelthen ikke bæredygtigt at lade så meget mad gå til spilde unødigt hver måned – hverken for planeten eller pengepungen.
Sådan reducerer du madspild
Sara Hoffgaard en håndfuld gode råd til at nedbringe madspildet i hjemmet.
* Organiser dit køleskab: Madvarers holdbarhed påvirkes af de forskellige temperaturzoner i køleskabet. Køleskabsdøren er den varmeste og bør derfor bruges til mad, der kan holde sig længe, eller mad, som du spiser hurtigt. Den nederste hylde er den koldeste og egner sig bedst til kød, fisk, fjerkræ og uåbnede mejeriprodukter. Hold derudover grøntsager og frugt adskilt, så de ikke modner for hurtigt.
* Planlæg dine måltider: Hav en fast dag, hvor du planlægger ugens måltider. Planlægning på forhånd giver dig mere kontrol og overblik over hvor meget, du skal købe ind, og hvad du allerede har derhjemme. Med en ugentlig madplan undgår du også spontane indkøb.
* Køb mad ofte: Det kan virke mere økonomisk at købe stort ind, men maden kan nemt blive dårlig, før den bliver spist. Forsøg derfor at købe mad ind et par gange om ugen.
* Se, lugt, smag: Lad dig ikke styre af udløbsdatoer. De fungerer ofte blot som vejledninger, og mad holder sig som regel lidt længere end det, der står på pakken. Se, lugt og smag dig frem i stedet.
* Del op og frys ned: Det kan være en god idé at lave store måltider, men kun hvis du spiser al maden. Del resterne og frys dem ned i fx madkasser, så du har måltider til de næste par dage eller uger.
* Anvend rester til nye retter: Udforsk nye opskrifter og anvend madrester, du ellers ville kassere, på nye måder. Rester kan fx bruges i en omelet, wokret eller smoothie.