Danske skattekroner kan have finansieret afpresning af flygtninge
Et større antal FN-ansatte og medarbejdere i ngo'er er under mistanke for at have afpresset flygtninge i en af verdens største flygtningelejre, Kakumalejren i Kenya. Danske bistandskroner og samarbejdsparter kan være involveret. Foto: Thomas Mukoya / Reuters/Reuters
FN-ansatte og ngo'er er mistænkt for at afpresse flygtninge i Kenya. Nogle kan være lønnet af dansk bistand.

Danske bistandskroner kan have været med til at understøtte et groft overgreb på nogle af klodens mest forarmede flygtninge i den enorme Kakuma-flygtningelejr i Kenya.

Udenrigsministeriet har fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) modtaget en redegørelse, hvoraf det fremgår, at "et større antal medarbejdere" i både FN-systemet og i ngo'er er under mistanke for at misbruge deres stilling til at afpresse flygtningene.

- UNHCR's undersøgelse indikerer, at der er sket en flerårig systematisk afpresning af flygtninge, står der i redegørelsen.

Afpresningens præcise karakter er ikke udpenslet, men ifølge Udviklingsministeriet er der angiveligt tale om, at flygtningene er blevet tvunget til at betale for ydelser, der burde være gratis.

Det er eksempelvis ydelser inden for uddannelse, sundhed, beskyttelse og genbosætning.

Både ansatte i UNHCR, den Internationale Organisation for Migration (IOM) og FN's Humanitære Verdensfødevareprogram (WFP) er under mistanke.

Og dermed kan danske skattekroner være involveret.

- Der er (...) indikationer på, at WFP-operationen i Kakuma-lejren kan være finansieret med danske midler, oplyser Udenrigsministeriet i en indberetning om sagen til Rigsrevisionen.

Derfor vil udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) også følge sagen tæt.

- Jeg tager det yderst alvorligt. De underretninger, jeg har fået, viser, at uregelmæssighederne i Kakumalejren er mere omfattende end først antaget, siger hun.

- Derfor skal det naturligvis undersøges til bunds, så de involverede parter bliver stillet til ansvar, siger Ulla Tørnæs.

Ud over IOM og FN-organisationerne er en række ngo'er og de kenyanske myndigheder under mistanke i afpresningssagen.

Blandt ngo'erne er Lutheran World Federation (LWF), der er en af de lokale partnere til Folkekirkens Nødhjælp.

Det er ifølge Udenrigsministeriet endnu ikke muligt at fastslå, hvor mange danske bistandskroner der kan være involveret i sagen.

/ritzau/