Dansk lensgreve i strid med naboer om sommerhusgrund
Da lensgreve Bendt Wedell, som her ses sammen med sin hustru Pernille, i sommer rev det gamle fiskehus ned, fik han ikke kun naboerne på nakken. Han blev kritiseret af arkitekter, arkivarer og andre historisk interesserede. På det tidspunkt lovede lensgreven, at der vil blive bygget et hus, som passer ind i Skagens karakteristiske byggestil. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
Den stenrige lensgreve Bendt Wedells sommerhusprojekt har skabt ballade hos naboerne i Gammel Skagen. Lensgreven har kommunens opbakning.

Grundejerforeningen for Gammel Skagen er bekymrede for, at en byggetilladelse til lensgreve Bendt Wedell vil skabe præcedens for bebyggelse i Gammel Skagen.

Den stenrige lensgreve har søgt om dispensation til at bygge en sommerbolig på 318 kvadratmeter i boligareal og med et grundareal på 248 kvadratmeter.

Det skriver Nordjyske.

Lensgreven har som udgangspunkt opbakning fra Frederikshavn Kommunes Center for Teknik & miljø, som ifølge Nordjyske anbefaler politikerne at give Bendt Wedell grønt lys til projektet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

"Saalt Hans’ hus" på Hans Ruths Vej 3 er nu revet ned. Foto: Google Street View

Bendt Wedell købte tidligere i år fiskerhuset "Saalt Hans’ hus" på Hans Ruths Vej 3 for 7,7 millioner kroner og rev det gamle 1800-tals hus ned.

Med i købet fulgte en grund på 1.600 kvadratmeter - med det kendte Ruths Hotel som nabo - og nu har lensgreven indsendt tegninger over en trelænget bolig, som han vil bygge i stedet.

Der må bygges 210 kvadratmeter i grundareal på stedet og det er her Grundejerforeningen for Gammel Skagen sammen med Foreningen for by- og landskabskultur for Skagen og Råbjerg Sogne gør opmærksom på, at området er udlagt til helårsbeboelse - altså at beboerne bor der hele året - og at det dermed ikke er tilladt at bygge sommerboliger.

Foreningen mener desuden, at en overskridelse på 38 kvadratmeter er uaceptabel, skriver Nordjyske.

Center for Teknik & Miljø mener modsat ikke, at der kan stilles krav om fast ophold på adressen og vurderer samtidig, at lensgrevens hus kan blive en naturlig overgang mellem Ruths Hotel og de mindre huse bag ved.

Lensgreve Bendt Wedell har tætte forbindelser til kongehuset og ejer godserne Wedellsborg på Fyn og Frijsenborg ved Hammel. Han betragtes som en af landets største jordbesiddere.

Det nu nedrevne "Saalt Hans’ hus" - det gule hus i midten - med naboen Ruths Hotel i forgrunden. Foto: Google Street View