Dansk Erhverv vil skrotte kommunerne
Måske skal Københavns Rådhus være rådhus for en endnu mere af Danmark end blot København. Dansk Erhverv foreslår at nedlægge kommunerne. Foto: Københavns Kommune
I stedet for at nedlægge regionerne burde man nedlægge de 98 kommuner og beholde fem-seks af slagsen. Det handler om effektivitet.

Når vi nu alligevel er i gang med at diskutere strukturen på den offentlige sektor fremover, hvorfor så ikke tage konsekvensen fuldt ud. Nedlæg kommunerne og behold fem-seks regioner.

Det er Dansk Erhvervs indspark i debatten, og administrerende direktør Jens Klarskov er godt klar over, at det er en provokerende melding. Men det handler om at få mest mulig effektivitet i den offentlige sektor.

"Hvis jeg skal sige det ligeud, så er jeg da udmærket klar over, at det nok ikke vil vække jubel hos de 98 borgmestre," siger Jens Klarskov til Newspaq.

Hans udmelding kom i første omgang i programmet P1 Business og er aktualiseret af, at Venstre på sit sommergruppemøde på Bornholm i dag præsenterer en plan, der angiveligt lægger op til at erstatte de fem regioner med tre sygehusfællesskaber, der bliver styret af professionelle bestyrelser og ikke folkevalgte som nu.

Jens Klarskov peger på, at man er gået fra flere hundrede kommuner til 270 og nu til 98 kommuner efter den seneste kommunalreform.

"Og hvis vi nu skruer 30-40 år frem, så er der måske kun fem-seks kommuner, så hvorfor ikke tænke på det allerede nu," siger Jens Klarskov.

Dansk Erhverv kommer med meldingen for at få fokus på effektivisering af den offentlige sektor.

"For os er det afgørende, at man ser på og diskuterer, om den offentlige sektor er tilstrækkeligt effektiv," siger Jens Klarskov, der dog ikke har tænkt sig at inddrage udmeldingen i hverken finanslovforhandlinger eller andre af Dansk Erhvervs politiske satsninger. Det er alene et spørgsmål om at få en fordomsfri debat om fremtiden for den offentlige sektor.