Dansk bronzealder-fund kåret til et af verdens mest spektakulære
De gyldne bronzealder spiraler fra Boeslunde har vakt opsigt i USA. Foto: Museum Vestsjælland/Scanpix
De gyldne bronzealder spiraler fra Boeslunde er af et amerikansk medie blevet kåret som et af verdens mest spektakulære fund.

De har hørt om dem i England, de har hørt om dem i Kina, og de har sågar hørt om dem i Aserbajdsjan - og nu har de det i hver fald også i USA.

Det er de gyldne bronzealder spiraler fra Boeslunde, der er tale om. Som om det ikke var nok, at nyheden om fundet i sommer kom det meste af verden rundt, så har amerikanske Huffington Post, som er et af verdens største netmedier, kåret guldspiralerne som et af de 14 mest spektakulære fund i verden i 2015 på linje med blandt andet en maya-sten fra Guatemala, dekorerede gravsten i Egypten og et skattefund ved Finland, der har en værdi på en mere end 150 millioner dollars.

Det skriver Sjællandske.

- Der blusser noget dansk mindreværdskompleks op i én, når man bliver nævnt sammen med så store fund. Men det viser jo bare, hvor fantastisk fundet af guldringene ved Boeslunde er, lyder det fra Flemming Kaul, der er museumsinspektør på Nationalmuseet.

Den store eksponering af fundet har desuden været med til at hjælpe de danske arkæologer tættere på en forklaring af, hvad guldspiralerne egentlig er.

- Vi har fået mange henvendelser som følge af, at nyheden røg hele verden rundt, og er blandt blevet gjort opmærksomme på et lignende fund i Ungarn, hvor man, ligesom vi også gør, tror, at spiralerne har været en slags pynt, der kunne vedhænges forskelligt tøj, lyder det fra museumsinspektøren.