Danmark vinder EM i at få folk i job: "Andre lande ser på os med respekt"
Titusindsvis af danskere skifter job eller kommer i arbejde hver måned. Et eksempel på, at vores arbejdsmarkedsmodel er uhyre effektiv. Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix/arkiv
Der er jobfest i Danmark. Langtidsledigheden er helt nede på 1,3 procent. Ingen andre EU-lande er lige så gode som os til hurtigt at få borgerne i arbejde, viser ny opgørelse.

Det var en historisk begivenhed, da Danmark en juni-aften i 1992 bankede tyskerne, og vi sikrede os Europamesterskabet i fodbold. Historisk, fordi det ikke er sket hverken før eller siden.

Anderledes velsmurt end for fodboldlandsholdet kører det på arbejdsmarkedet, hvor den danske arbejdsmarkedsmodel gang på gang viser sig at være i stand til at køre de andre europæiske lande agterud, når det kommer til at få arbejdsløse hurtigt i job. Der er langt, langt ned til de nærmeste konkurrenter, skriver Ugebrevet A4.

Af de borgere, der stod uden job for et år siden - i andet kvartal 2017 - var 40 procent af dem i arbejde kvartalet efter - altså i 3. kvartal.

De 40 procent er en kæmpe succes målt i forhold til andre lande i EU og giver Danmark en suveræn førsteplads, når det gælder om, at folk kommer i job eller skifter job med succes.

- Det er en rigtig positiv udvikling. Vores arbejdsmarkedsmodel gør, at arbejdsgiverne tør tage chancer. Det er billigt at fyre, og derfor opstår der mange flere jobåbninger. Arbejdsgiverne er ikke lige så bange for at ansætte, som virksomhederne i mange andre lande er, siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Ugebrevet A4.

Hos arbejdsgiverne glæder man sig også over Europamesterskabet i jobskabelse:

- Vores system er meget dynamisk, og det giver danske virksomheder en enorm konkurrencefordel. Vi slipper for en masse love og regler, fordi mange aftaler bliver lavet ude på virksomhederne. Det er rigtig sundt, fordi ingen kender situationen bedre end dem derude, siger Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri, til Ugebrevet A4.

Han fortæller, at der er stor interesse for den danske model blandt de lande, der har et lovreguleret og ofte bureaukratisk arbejdsmarked:

- Andre lande ser på Danmark med respekt. Den franske præsident Macron vil meget gerne tage ved lære, og jeg ved ikke, hvor mange franske delegationer, der allerede har været på besøg for at se, hvordan vi får det til at fungere uden alle de love og regler, som de har i Frankrig, siger Steen Nielsen.

Den udlægning bekræfter beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V):

- Mange lande skeler misundeligt til Danmark på den konto. I efteråret havde jeg selv besøg af min franske kollega, der netop var i landet for at studere den danske arbejdsmarkedsmodel, skriver Troels Lund Poulsen til Ugebrevet A4.